Onderhoudstips voor een prachtig gazon

Onderhoudstips voor een prachtig gazon

Tuinplanten | 17 februari 2020

In de lente en zomer wil jij natuurlijk van een prachtig gazon genieten. Voordat het er weer helemaal strak bij ligt, moeten er eerst een paar klusjes uitgevoerd worden. Lekker om weer bezig te zijn in de tuin en je te verbinden met de natuur. En wat is er mooier dan een fantastisch eindresultaat, een mooi groen gazon waar de kinderen weer lekker op kunnen spelen. Wij geven je een aantal gazononderhoud tips, die je helpen je gazon goed te onderhouden. Zo kan jij langer genieten van het groen in jouw tuin.

Bewatering

Bewatering is het aller belangrijkst als het gaat om een groen gazon. Het is belangrijk om dit het gehele jaar in de gaten te houden. In warme periodes zul je vaker moeten sproeien. Dit kan toenemen tot een aantal keer per week. In nattere periodes krijgt jouw gazon vaak al genoeg water door de regen. Mochten er plassen ontstaan op het gazon, kijk dan of de afwatering wel goed is. Zo niet, prik dan wat gaten in het gazon om het water weg te laten lopen.

Verticuteren

Verticuteren doe je om de wortels van het gras te laten ademen en groeien. Met het verticuteren wordt er een hardere laag aan tuinafval, voornamelijk mos, van het gazon af gehaald. Je gebruikt hiervoor een verticuteerhark of machine. De hark zet je met de punten naar beneden en beweegt heen en weg in de grond. Zo komt al het mos direct op een hoop te liggen. Doet dit niet met te veel kracht want dan trek je de wortels kapot. Doe dit een keer per jaar in het voor- of najaar. De verticuteerhark vind je in ons tuingereedschap assortiment. Verticuteren doe je om wortels meer ruimte te geven om te groeien en te ademen, en om de waterafvoer te verbeteren.

Naast het verticuteren is het ook handig om gelijk het onkruid weg te halen. Doe dit ook gedurende het jaar zodra je het ziet opkomen. Hiervoor is het handig om een onkruidtrekker te gebruiken. Zo hoef je niet op je knieën in de aarde te wroeten, maar ben je snel en gemakkelijk klaar.

Inzaaien

Het kan zijn dat er plekken in het gazon eerder kaal of slecht worden dan andere plekken. Dan is het tijd voor herstel werkzaamheden. Zaai de kale of dorre plekken in met nieuw graszaad. Zo zorg je ervoor dat kale plekken binnen een paar weken verdwenen zijn. Om de zaden goed te laten ontkiemen kan je deze licht aanrollen, kijk hierbij wel uit voor het andere gras. Daarna goed water geven en binnen een paar weken ligt er weer een perfect grasmat!

Bemesting

Net zoals andere planten heeft jouw gazon ook voeding nodig: meststoffen! Er zijn 3 belangrijke momenten om te bemesten. Allereerst in maart/april, wanneer het gras weer begint te groeien na de winter periode. Daarna in juni of juli zodat het gras sterk blijft in de warme zomer maanden. En tot slot nog een keer in september of oktober als voorbereiding op de winter. Bemest het liefst met organische mest, goed voor de groei van het gras, de structuur van de bodem en de micro-organismen die er in leven!

Grasmaaien

Het gazon is ondertussen flink gaan groeien en nu is het tijd om te grasmaaien! Zeker in de zomermaanden, tussen mei en oktober, zal je ongeveer een keer per week het gras moeten maaien om het netjes te houden. Je kan natuurlijk zelf kiezen hoe kort je het gras maait. Over het algemeen wordt ongeveer de helft van de grassprieten afgehaald, tot een hoogte van 5 cm. Als het erg warm is, raden we aan het gras wat langer te laten. Zorg dat je steeds een andere kant op maait zodat de sprieten niet allemaal dezelfde richting uit wijzen. Maak het gazon strak door de randen bij te werken met een grasschaar

Extra tips:

 1. Strooi kalk over het gazon. Kalk verbetert de zuurgraad in de bodem, waardoor het gras beter voedingsstoffen uit de bodem kan opnemen. Kalk strooien doe je meestal in het voorjaar. Hoeveel kalk je moet strooien is afhankelijk van die zuurgraad van jouw bodem. Hiervoor kan je een pH-bodemtest doen.
 2. Gebruik bij het grasmaaien en verticuteren altijd schoon en scherp tuingereedschap. Dit kan voorkomen dat er ziektes in de bodem komen.
 3. Heb jij toch ziektes of ongedierte in jouw gazon? Behandel dit dan meteen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
 4. Laat spullen niet dagen lang op dezelfde plek op het gazon liggen, anders druk je het gras plat en komen er kale of dorre plekken op het gazon.

Met al deze tips kan je nu gemakkelijk zelf, met een klein beetje hulp van Bakker.com, aan de slag met jouw gazon. Bekijk ons gazononderhoud-assortiment voor alle benodigdheden voor een prachtig strak en groen gazon.

Recente artikelen

De perfecte zwoele zomeravond in jouw tuin
De nieuwste trend voor binnen en buiten: pastelkleurige planten
Leg je eigen zwemvijver aan

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom