Bemesten

Bemesten

Tuinplanten | 05 mei 2020

Bemesten voor een mooie tuin

Een mooie tuin vraagt om goed onderhoud. Voor sterke tuinplanten en bomen is het belangrijk om regelmatig te bemesten. Door te bemesten krijg je een gezonde, voedingsrijke bodem en daardoor een mooie en volle plant met gezonder blad en een langere bloei. Niet alleen de planten in de tuin, maar ook planten in bloempotten of terrasbakken hebben regelmatig extra voeding nodig voor een optimale groei en bloei. Kies de juiste meststof en verwen planten met extra plantenvoeding.

De truc van mooie en volle planten

Iedere plantsoort heeft zo zijn eigen voedingsbehoeftes. Er zijn zelfs planten waarvoor Bakker.com een eigen, speciaal ontwikkelde meststof in het assortiment heeft. Voor het beste en mooiste resultaat vragen sommige planten toch om een beetje extra, wat meer afgestemde, voeding.

Speciale mest voor speciale planten

Naast algemene mest hebben wij ook speciale mest, zoals rozenmest, fruit-en bessenmest en aardbeienmest. Een must voor uitbundig bloeiende en groeiende rozen, fruitbomen/ bessenstruiken en aardbeien! Ook voor de moestuin hebben wij speciale groente mest ontwikkeld, perfect voor stevige, gezonde bladgroenten en tomatenplanten. Voor sterk groeiende bladplanten en gras zijn er meer voedingsstoffen in de bemesting nodig. Deze voedingsstoffen zitten bijvoorbeeld in gedroogde koemestkorrels. Kijk voor nog meer speciale meststoffen, zoals vloeibare kamerplantenmest en plantenvoeding speciaal voor kuipplanten in ons ruime assortiment organische mest!

Verschillende meststoffen

Door goed te bemesten worden planten sterker, hebben ze een uitbundigere bloei en een rijkere oogst. Maar wat is nu het verschil tussen organische mest en kunstmest?

Organische mest

Naast koemest behoren ook compost, turf, tuinaarde en potgrond tot de organische meststoffen. Deze meststoffen zijn allemaal opgebouwd uit organisch materiaal. Organische mest is bedoeld om de bodem te verrijken en te verbeteren waardoor planten beter groeien.

Het regelmatig gebruiken van organisch materiaal is erg belangrijk voor de tuin. De bacteriën, schimmels en wormen breken het organische materiaal af en maken er humus van. Het grote voordeel van organische mest is dat de voeding geleidelijk door de plant wordt opgenomen en de planten krijgen geen groeischok zoals dat bij kunstmest wel het geval is.

Zelf compost maken uit afgevallen bladeren, groente- en fruitafval? Lees hier hoe dat moet!

Stikstof, fosfor, kalium

De drie belangrijkste elementen in organische mest en kunstmest zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Iedere plant heeft zo zijn eigen ideale NPK-verhouding nodig om optimaal te kunnen groeien en bloeien. Stikstof stimuleert de groei van de plant. Fosfor is goed voor de bloei, vruchtzetting en voor de vorming van gezonde wortels en knollen. Kalium bevordert de stevigheid, vorming van wortels, knollen en vruchten. Daarnaast heeft de plant kalium nodig voor het water- en voedseltransport en verhoogt het de weerstand van de plant.

Na het bemesten is het belangrijk dat de plant voldoende water krijgt. Zo worden de voedingsstoffen uit de meststoffen goed verdeeld in de bodem en kunnen de wortels de voedingsstoffen gemakkelijk en geleidelijk opnemen. Bemest het liefst op een bewolkte dag, als er wat regen is voorspeld.

Kunstmest

Kunstmest is puur voedsel voor de plant en heeft geen invloed op de structuur en het bodemleven. Omdat de voedingsstoffen uit kunstmest rechtstreeks door de wortels worden opgenomen, komt het voedsel direct bij de plant. Door kunstmest groeit en bloeit de plant sneller. Kunstmest vraagt om preciezere dosering en is evenwichtig samengesteld en gericht op een specifieke behoefte van bepaalde planten. Op de verpakkingen van kunstmest staan altijd de exacte verhoudingen. Overdaad schaadt, ook als het gaat om voedingsstoffen uit kunstmest.

Recente artikelen

Winter checklist:  maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar
De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom