Bare rooted: Wat is het en hoe te planten?

Bare rooted: Wat is het en hoe te planten?

Tuinplanten | 25 oktober 2020

Bare rooted zijn de wortels (de roots) van planten. Onze kwekers halen de wortels uit de aarde als de planten een jaar oud zijn. De planten hebben dan al een keer gebloeid, waardoor ze al een jaar hebben kunnen aansterken. Hierdoor weten we zeker dat de plant in goede staat is. Onze zogenaamde bare rooted planten zijn vaste- en winterharde planten. Deze kunnen dus altijd in de tuin blijven staan.

Wat zijn de voordelen van bare rooted planten?

Wat zijn de voordelen van bare rooted planten?

Bare rooted planten hebben een aantal voordelen ten opzichte van tuinplanten in kwekerspot:

 • De roots hebben extra power, wat komt door het extra jaar groei dat ze bij de kweker hebben gehad. Gelijk het eerste jaar na het planten zul je zien dat de plant sterker dan een plant uit een kwekerspot.
 • Bare rooted planten wortelen veel sneller. Na het planten hebben de roots direct goed contact met de aarde, wat niet het geval is bij planten in een kwekerspot. Deze moeten eerst vanuit hun kluitje contact zoeken met de aarde, waardoor het langer kan duren voordat de plant gaat groeien.
 • Bare rooted planten starten sneller op na het planten. Planten in kwekerspot staan eigenlijk stil in hun groeiproces. Dit kan ziektes en uitval veroorzaken.
 • De roots zijn minder gevoelig voor droge, koude of natte periodes dan planten in kwekerspot. Ze hebben weinig last van temperatuur schommelingen. Wat positief is voor de groei en gezondheid van de plant.

Bij Bakker.com leveren we de roots in bio-based zakjes. Bio-based zakjes zijn gemaakt van suikerriet en recyclebaar. Dit geeft een lagere CO2 uitstoot dan biologisch afbreekbare plastic kwekerspotjes. In de zakjes zit turf. Hierdoor hoeven de roots na ontvangst niet direct de aarde in. Het zakje kan op een koele plek bewaard worden. Zonder onderhoud.

bio based zakje

Bare rooted planten komen sterker terug dan ooit

bare rooted dode takken

Je vraagt je misschien af of deze takken nog leven. Deze takken leven zeker nog! Het is begrijpelijk dat onze net gekochte bare rooted planten eruitzien als dode takken. Maar je zal dubbel gaan genieten van deze planten op het moment dat ze gaan groeien. Door het extra jaar groei bij de kweker, komen ze sterker terug dan ooit te voren.

Hoe planten we bare rooted planten?

Het planten van de roots is een fijn en makkelijk klusje. Hieronder vind je een aantal tips bij het planten:

1. Je kan de roots in bloempotten, de tuin border of volle grond planten.
2. De wortels wijzen altijd naar beneden.
3. Voor een weelderig bosje wortels maak je een gat dat 2x groter is dan de diameter van de wortels. Zo geven we iedere wortel genoeg ruimte en hoeft er geen gebogen te worden.

4. Bedek de wortels onder verse aarde. Hier ziet voor ongeveer 60 dagen aan voeding in.
5. Heeft de root ook een tak of een groen pruikje? Dan is het belangrijk dat deze boven de aarde uit steekt.
6. Bestaat de root maar uit 1 grote wortel? Dan plaats je die met de ‘neus’ naar boven. Net onder het aardoppervlak.

Bare rooted planten

7. Je hoeft na het planten alleen water te geven als de aarde droog is. Het is wel belangrijk dat de aarde een beetje vochtig blijft. Mocht dit niet door regen gebeuren, geef dan water bij.
8. Je kan de planten bemesten vanaf het moment dat de groei- en bloeiperiode begint. Gebruik hiervoor biologische tuinmest of voedingskorrels, voor zowel roots in potten als in de tuin.

Wanneer groeien en bloeien de roots?

De roots komen op wanneer het warm weer is. Plant je de roots in de herfst, dan duurt het nog wel even. De roots vormen in die periode haarwortels. Plant je de roots in de lente dan komen ze sneller op. Je kan dus de roots bijna het hele jaar door planten, behalve als het vriest.

Recente artikelen

Azalea: kleurrijke voorjaarsbloeier
Zo maak jij je eigen droogboeket
Leg zelf jouw perfecte tuin aan!

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Ceska Republika Ceska Republika
 4. Deutschland Deutschland
 5. France France
 6. Italia Italia
 7. Magyarország Magyarország
 8. Nederland Nederland
 9. Österreich Österreich
 10. România România
 11. Schweiz Schweiz
 12. Suisse Suisse
 13. United Kingdom United Kingdom