Bare rooted planten: de voordelen op een rij

Bare rooted planten: de voordelen op een rij

Tuinplanten |

Bare rooted planten zijn steeds populairder. Maar we kunnen ons heel goed voorstellen dat je niet precies weet wat het is en wat je er nu precies mee moet doen. Wij leggen het je uit in deze blog!

Wat zijn bare rooted planten?

Bare rooted planten zijn planten met alleen kale wortels, ook wel wortelgoed genoemd. Onze kwekers halen de wortels uit de aarde als de planten een jaar oud zijn. De planten hebben dan al een keer gebloeid, waardoor ze al een jaar hebben kunnen aansterken. Hierdoor weten we zeker dat de plant in goede staat is. De planten worden ook op deze manier verkocht, zonder kwekerspot, hippe pot of verpakking. Eigenlijk is dit gewoon de manier waarop er vroeger verkocht en geplant werd.

Wat zijn de voordelen van bare rooted planten?

Bare rooted planten hebben een aantal voordelen ten opzichte van tuinplanten in kwekerspot:

 • We noemden het al: de roots hebben extra power, wat komt door het extra jaar groei dat ze bij de kweker hebben gehad. Gelijk het eerste jaar na het planten zul je zien dat de plant sterker groeit, dan een plant uit een kwekerspot.
 • Bare rooted planten wortelen veel sneller. Na het planten hebben de roots direct goed contact met de aarde, wat niet het geval is bij planten in een kwekerspot. Deze moeten eerst vanuit hun kluitje contact zoeken met de aarde, waardoor het langer kan duren voordat de plant gaat groeien.
 • Bare rooted planten starten sneller op na het planten. Planten in kwekerspot staan eigenlijk stil in hun groeiproces. Dit kan ziektes en uitval veroorzaken.
 • De roots zijn minder gevoelig voor droge, koude of natte periodes dan planten in kwekerspot. Ze hebben weinig last van temperatuur-schommelingen. Wat positief is voor de groei en gezondheid van de plant.
 • En last but not least: de bare rooted planten zijn een stuk duurzamer. Niet alleen omdat ze sneller overleven, maar ook omdat ze niet geleverd worden in een plastic kwekerspot en veel verpakkingsmateriaal.

Hoe planten we bare rooted planten?

Het planten van de bare rooted planten is een makkelijk klusje. Hieronder vind je een aantal tips voor het planten:

 1. Je kan de roots in bloempotten of in de volle grond planten.
 2. Zorg dat de wortels altijd naar beneden wijzen.
 3. Voor een weelderig bosje wortels maak je een gat dat 2x groter is dan de diameter van de wortels. Zo geef je iedere wortel genoeg ruimte.
 4. Bedek de wortels onder verse aarde. Hier zit voor ongeveer 60 dagen aan voeding in.
 5. Heeft de root ook een tak of een groen pruikje? Dan is het belangrijk dat deze boven de aarde uitsteekt.
 6. Bestaat de root maar uit één grote wortel? Dan plaats je die met de ‘neus’ naar boven. Net onder het aardoppervlak.
 7. Geef na het planten alleen water als de aarde droog is. Het is wel belangrijk dat de aarde een beetje vochtig blijft. Mocht dit niet door regen gebeuren, geef dan water bij.
 8. Je kan de planten bemesten vanaf het moment dat de groei- en bloeiperiode begint. Gebruik hiervoor biologische tuinmest of voedingskorrels, voor zowel roots in potten als in de tuin.

Bare rooted planten: duurzamer kan bijna niet

Bij Bakker.com leveren we de roots in bio-based zakjes. Bio-based zakjes hebben een lagere CO2-uitstoot, omdat ze zijn gemaakt van suikerriet en recyclebaar zijn. In de zakjes zit turf. Hierdoor hoeven de roots niet direct de aarde in. Het zakje kan op een koele plek bewaard worden. Zonder onderhoud. Onze bare rooted planten zijn altijd vaste planten en winterharde planten. Deze kunnen dus altijd in de tuin blijven staan.

Recente posts