7 makkelijke tips voor het creëren van een mediterrane tuin, terras of balkon

7 makkelijke tips voor het creëren van een mediterrane tuin, terras of balkon

Tuintrends |

Op zoek naar een gezellige, warme en vooral exotische sfeer? Met deze 7 tips tover je je tuin, terras of balkon makkelijk om in een mediterraans paradijs. Het leuke aan de mediterrane stijl is dat formaat geen rol speelt; ook op een klein balkon of in een kleine tuin is het mogelijk. Zolang je maar de juiste kleuren en vormen kiest. Fleur jouw ‘buiten’ op met een bepaalde bestrating, potten en natuurlijk de bijpassende planten en citrus- of palmbomen.

Hoe pak je het aan? Lees onze 7 tips.

  1. Begin met de grond. Er zijn verschillende opties om je tuin of terras aan te kleden. Zo kun je kiezen uit verschillende soorten tegels, of juist een mix neerleggen. Gebruik vooral warme kleuren die de mediterrane sfeer met zich meebrengen. Ben je niet zo’n fan van tegels? Ga dan voor grind.
  2. Ronde vormen en asymmetrische lijnen. Mediterrane tuinen bekend om hun ronde vormen en asymmetrische lijnen. Probeer daarom moderne, strakke vormen en rechte lijnen te vermijden.
  3. Saaie balkonvloer? Wil jij die saaie balkonvloer verdoezelen? Leg er een rood getint kleedje overheen. Dit is een simpele maar mooie oplossing en laat je je vloer totaal vergeten.
  4. Vergeet glad stucwerk en geef je muren een ruwe look of plant er niet-woekerende bamboe of riet voor.
  5. Plant mediterrane planten. De mediterrane look komt uit het gebied rond de Middellandse Zee. Vanwege de warmte bestaan de tuinen daar vaak uit planten en exotische bloemen die goed tegen droogte kunnen. Welke zijn dit? Denk aan olijfbomen, druivenstruiken en lavendel. Naast lavendel zijn er nog veel meer geurende planten (en kruiden!) die je het gevoel geven alsof je in het zonnige zuiden bent. Denk ook aan de klimmende jasmijn, rozemarijn en de sterk geurende laurier.
  6. Bloempotten. Jouw mediterrane planten komen echt tot hun recht in potten met een mediterraans tintje. Kies voor gekleurde of terracotta bloempotten in een ronde vorm. Heb je borderranden in de tuin? ‘Vermediterraans’ ze dan door gebruik te maken van natuursteen of een mozaïek van warme kleuren.
  7. Accessoires. De finishing touch voor jouw mediterrane tuin, terras of balkon zijn natuurlijk de accessoires! Zorg voor mooie sfeerverlichting en geniet ‘s avonds nog zo lang mogelijk van je tuin, terras of balkon. Naast alle exotische planten is het ook altijd leuk om andere dingen neer te zetten. Zet bijvoorbeeld hoge ronde vazen ergens in een hoek of maak jouw zitplek af door een kleurrijk buitenkleed neer te leggen.

Kort samengevat: De mediterrane sfeer wordt gecreëerd door het gebruik van ronde vormen, is niet perfect en bestaat vooral uit rode, bruine en gele tinten. Zo kan je lekker luieren in jouw tuin of op je terras of balkon.

Recente posts