Amaryllis: De blikvanger in huis en tuin!

Amaryllis: De blikvanger in huis en tuin

De amaryllis (Hippeastrum) is een echte blikvanger in huis en in de tuin. De populaire amaryllissen geven door hun grootte en kleur een spectaculaire sfeer in huis of in de tuin. De Hippeastrum is ook nog eens heel gemakkelijk tot bloei te krijgen. De bloemkleuren variëren van wit naar donkerrood tot gestreept en meerkleurig. Bakker.com verkoopt het hele jaar door de mooiste amaryllissen. Van enkelbloemig tot dubbelbloemig en de bekende grootbloemigen in de mooiste kleuren.

Amaryllis planten in huis

amaryllis in huis

Leuk! Droge amaryllisbollen op een grillige tak, op water en als waxbol.

Amaryllisbollen kunnen als kamerbollen in een bloempot met aarde worden geplant, maar ook op water is de bloembol bijzonder decoratief. Wat we ook steeds meer zien is de amaryllisbol als droge bol in een mooie schaal met wat decoraties als dennenappels en verlichting. Het in bloei krijgen van een amaryllisbol is heel eenvoudig.

  • Amaryllisbol in pot - Een amaryllisbol in pot kan in huis gemakkelijk in bloei komen. Kies een mooie bloempot en leg een laag potscherven of hydrokorrels in de pot en vul af met verse potgrond. Zet de Hippeastrum in de aarde en zorg ervoor dat de bol ongeveer een derde boven de grond uit steekt. Geef meteen een beetje water (niet op de bol zelf) en zet de bloempot op een lichte en warme plek. Geef in het begin de bloembol in pot weinig water en als de bol gaat groeien wat meer water met af en toe wat plantenvoeding. In een koele ruimte zal de amaryllis langer bloeien.
  • Amaryllisbol op water - Zet de bloembol in een speciaal amaryllisglas, zodanig dat de bol net boven het water hangt. Plaats de Hippeastrum op water direct op een lichte en warme plek in de woonkamer. Houd het waterniveau ongeveer gelijk en ververs het water als het troebel kleurt.
  • Amaryllis als droge bol - de amaryllis kan ook eenvoudig als droge bloembol in de woonkamer tot bloei komen. De amaryllisbol heeft zoveel kracht in de bloembol zelf dat deze zonder water of aarde kan bloeien. Leg de bollen eventueel voor gebruik eerst een nacht in een emmer water en leg de bloembollen daarna in een mooie schaal. Spuit de bloembol af en toe een beetje nat met een plantenspuit zodat de vliesjes om de bol heen mooi blijven. Je geduld wordt beloond!
  • Amaryllis als droge bol in wax - De unieke amaryllisbollen in wax zijn voorzien van een decoratieve waslaag en verkrijgbaar in diverse leuke kleuren. De bloembol bloeit met mooie bloemen zonder dat er water of aarde aan te pas komt. Zet de amaryllis in wax op een opvallend plekje in huis. Afhankelijk van de warmte bloeit de bloem 3 tot 6 weken lang.

Amaryllis planten in de tuin

amaryllis in de tuin

Ook in de tuin is de Hippeastrum een imposante verschijning. Bij een amaryllis planten in de tuin dient er wel gelet te worden dat de vorst helemaal is geweken. De amaryllisbol kan namelijk absoluut niet tegen vorst.

  • Kies een beschutte en zonnige plek en plant de bloembol met de wortels naar beneden en zorg ervoor dat de bloembol ongeveer een derde boven de grond uitsteekt. De plantafstand van de bloembollen moet ongeveer 20 cm te zijn. Geef na het planten meteen een beetje water (niet op de bol). Na drie tot zes weken (afhankelijk van het weer) zal de bol in de tuin bloeien. Heb je geen tuin? De bloembollen kunnen ook goed in een ruime bloempot of plantenbak geplant worden.

Amaryllis in vaas

Amaryllissen kunnen ook goed als snijbloem op de vaas staan. Plant daarvoor wat meer bloembollen in de tuin zodat als er knoppen in komen je er ook een paar in de vaas kunt zetten. De grote bloemen hebben in een vaas niet veel extra's nodig. Steek er nog wat mooie takken uit de tuin bij en je hebt een mooi zelf geplukt amaryllissen boeket uit eigen tuin!

Amaryllis overhouden

Een amaryllis overhouden en elk jaar opnieuw in bloei krijgen is lastig. Maar met enige zorg en aandacht kunt u een amaryllis overhouden. In eerste plaats moeten de uitgebloeide bloemen worden verwijderd voordat het ze zaad vormen. Zaadvorming vergt veel kracht van de bol. Na de bloei moet de plant aan de groei gehouden worden, want de bladeren van de amaryllissen moeten zich kunnen ontwikkelen zodat er voedsel wordt gemaakt en opgeslagen kan worden in de bol. Dit zorgt ervoor dat er een nieuwe knop gevormd kan worden. Houd de potgrond vochtig (niet te nat) en geef een keer per twee weken kamerplantenvoedsel. Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden moet de plant nog 8 maanden groeien. Pas als de bladeren afsterven, dat zal na de zomer zijn, moet er worden gestopt met water geven. Nu moet de plant een week of tien op een koele (7-16 graden) plek gezet worden met matig lichtinval. Hierna kunnen de bloembollen weer warmer gezet worden en kan er weer voorzichtig water gegeven worden. Vervang het bovenste laagje met verse potgrond. Verpot de Hippeastrum minimaal eens in de drie jaar. Op deze manier is de kans dat het overhouden van de bloembol slaagt het grootst. Je kan natuurlijk al deze moeite besparen en ieder jaar weer een aantal nieuwe amaryllisbollen kopen.

Geschiedenis van de Hippeastrum

De officiële Latijnse naam voor amaryllis is Hippeastrum. Vroeger was de wetenschappelijke naam Hippeastrum amaryllis, maar tegenwoordig wordt er met Amaryllis een heel ander bolgewas bedoeld. Amaryllis belladonna, dat uit Zuid-Afrika afkomstig is. De populaire Hippeastrum behoort tot de familie van de narcissen (Amaryllidaceae), waar ook o.a. de narcis (Narcissus) en het sneeuwklokje (Galanthus) behoren. Oorspronkelijk komt de Hippeastrum uit de (sub)tropische gedeelten in Midden- en Zuid-Amerika. In de negentiende eeuw werd de bloembol naar Europa gebracht waarna de veredeling in een groot aantal nieuwe rassen in verschillende kleuren en vormen ontstonden. In de jaren zeventig is het assortiment ruim uitgebreid. Het geslacht bestaat nu uit 70-75 soorten met meer dan 600 verschillende hybriden en cultivars.

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen