Snoeien Japanse esdoorn

Snoeien Japanse esdoorn

Acer palmatum

De Japanse Esdoorn komt in verschillende kleuren voor. Omdat hij geen snelle groeier is in de tuin, raden wij aan om het snoeien tot een minimum te beperken.

Snoeien in maart

De Japanse esdoorn kan soms last hebben van taksterfte. Snoei in dat geval de aangetaste takken weg, zodra de knoppen in maart uitlopen. Knip ze daarna terug tot op het levende hout. Let er op dat je niet meer dan dat wegsnoeit. Omdat de sapstroom van esdoorns al vroeg in de winter op gang komt, zouden in het voorjaar gesnoeide bomen anders kunnen doodbloeden. Dit geldt natuurlijk niet voor het weg gehaalde dode hout. Hier stroomt geen sap meer in.

Japanse esdoorn snoeien in juni

De Japanse esdoorn ontwikkelt zich van nature vrij gelijkmatig. Om de struik mooi compact te houden, kun je hem in juni modelleren.

Knip de takken dan terug. Hoeveel je teruggeknipt hangt af van de struikgrootte en jouw wensen.

Wij raden je wel aan om bij het terugknippen te blijven werken aan een natuurlijke vorm van de struik. Daarom is het belangrijk dat je de takken die je terug knipt, verdeeld over de struik. Zorg ook dat er geen grote "gaten" in de struik ontstaan.

Snoeien in oktober - december

Bomen met lange takken dragen bij aan de gezellige sfeer in jouw tuin. Als je het soms toch noodzakelijk acht om de laagste takken van de Japanse esdoorn te verwijderen, kun je dat het beste tussen oktober en december doen.

Zaag niet glad langs de boom. Zo spaart je de takkraag en dat is beter voor de boom.

Het afzagen van dikke takken kun je het beste gefaseerd doen. Dit voorkomt extra schade doordat het laatste gedeelte van de tak afscheurt bij het zagen. Begin daarom met een (flinke) zaagsnede aan de onderkant van de tak. Zaag bij een hele dikke tak op ca. 10 cm van de stam in/af. Bij dunnere takken kun je ca. 5 cm aanhouden. Als de tak is afgezaagd blijft er een stomp over. Zaag deze daarna verder af. Let wel op dat je voldoende afstand van de stam houdt, om de takkraag niet te beschadigen. Wij raden je aan om de zaagwonden in te smeren met een wondbehandelingsmiddel.

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen