De Japanse esdoorn snoeien: hoe en wanneer?

De Japanse esdoorn snoeien: hoe en wanneer?

Snoeien |

De Japanse esdoorn (Acer palmatum) is de kleinere versie van de esdoorn (Acer). Door z’n kleine omvang een populaire plant voor in de tuin. Hij past zelfs in een mooie pot in de tuin of op het terras. De kleurrijke boom is bovendien goed winterhard en heeft niet veel verzorging nodig.  

De Japanse esdoorn is een langzame groeier, dus snoeien is ook een makkelijk klusje. Maar, het is wél een boom met een sterke sapstroom (hiermee bedoelen we het transport van voeding en water vanuit de wortel naar de top van de boom) tussen februari en juni. Dit betekent dat hij ‘dood kan bloeden’ als hij verkeerd gesnoeid wordt. Geen zorgen, in deze blog leggen we precies uit hoe en wanneer je de Japanse esdoorn moet snoeien. Na het lezen van deze blog heb jij straks de beste Japanse esdoorn snoeiskills.   

De Japanse esdoorn snoeien in de zomer: de vormsnoei

Omdat de Japanse esdoorn traag groeit is het snoeien niet altijd nodig. Maar in een kleine tuin, of als de Japanse esdoorn in een pot staat kan het wel eens nodig zijn. Bijvoorbeeld omdat er takken afsterven of als je zelf de vorm wilt veranderen. We noemen dit ook wel de vormsnoei. De beste periode om deze snoei te doen is eind juni of begin juli, wanneer de sapstromen wat tot rust zijn gekomen.  

Knip de takken wat terug. Hoeveel je terug knipt, hangt af van de struikgrootte en jouw wensen. Bekijk dit altijd twijg voor twijg, maar snoei niet meer dan 20%. Houd altijd de natuurlijke vorm in de gaten; het is belangrijk dat je de takken die je terugknipt, goed verdeelt over de struik. Begin aan het uiteinde van de tak en kijk daar hoeveel twijgen eraan zitten. Kort de tak in tot net boven een nieuwe twijg. Deze neemt de functie van de oude dan over. Zorg ook dat er geen grote ‘gaten’ in de struik ontstaan. Knip nooit zomaar kaal hout weg. Dan zullen er uitlopers komen die je moeilijker onder controle houdt. Tot slot, kun je ook in de zomer dood hout wegknippen. Zorg hierbij dat je tot het levende hout knipt. 

Snoeien Japanse esdoorn

Wat te doen bij veel dode takken?

De Japanse esdoorn kan soms last hebben van taksterfte. Dit komt vaak doordat er te weinig of de verkeerde voeding in de grond zit. De Japanse acer is een zuurminnende plant en houdt dus van een zure bodem. Daarom kun je het beste wat turf toevoegen als je gaat planten. Turf zorgt ervoor dat de grond wat zuurder wordt. Precies wat de Japanse esdoorn wil dus. Meer weten over de zuurgraad (pH-waarde) van de grond? Wij leggen het je uit!   

De Japanse esdoorn snoeien in het najaar: de zware snoei

Wil je jouw Japanse esdoorn in bedwang houden, dan raden we je aan om de laagste takken van de Japanse esdoorn te verwijderen. Dit kun je het beste doen tussen oktober en december. Grotere, dikke takken kun je het beste afzagen. Zaag niet glad langs de boom. Zo spaar je de takkraag en dat is beter voor de boom. Het afzagen van dikke takken kun je het beste in delen doen. Dit voorkomt extra schade doordat het laatste gedeelte van de tak afscheurt bij het zagen. Begin daarom met een (flinke) zaagsnede aan de onderkant van de tak. Zaag bij een hele dikke tak op ongeveer 10 cm van de stam af. Bij dunnere takken kun je ongeveer 5 cm aanhouden. Als de tak is afgezaagd blijft er een stomp over. Zaag de stomp daarna verder af. Let wel op dat je voldoende afstand van de stam houdt, om de takkraag niet te beschadigen.  

We bezorgen ’m zonder gedoe bij je thuis. Vers van de kweker en met veel liefde duurzaam verpakt.  

Wil je meer weten over het planten & snoeien van de Japanse esdoorn? Bekijk dan onze plantguide.

Recente posts