Top 5 meest excentrieke bloembollen

We houden ervan. Excentrieke bloembollen. Ze zien er anders uit, exotisch. We planten ze in het najaar. In onze voortuin, achtertuin, in potten op het (dak)terras en balkon. We wachten geduldig ongeduldig tot ze in het voorjaar opkomen. We hebben de top 5 meest excentrieke bloembollen op een rijtje gezet. Al onze bloembollen zijn van A-kwaliteit en hebben de grootste bolmaat. Hierdoor bloeien er grote bloemen.

1. De Bulgaarse sierui

(Nectaroscordum siculum subsp. bulgaricum)

bloembol Bulgaarse sierui

Wij zijn in de ban van de Bulgaarse sierui. Waarom? Het is een magische plant. Deze sierui wordt reusachtig groot. Rond de 100 cm. De bloemen laten hun knoppen hangen voor de bloei. Tijdens de bloei gaan de knoppen ineens omhoog. De kleuren verrassen ons. Van buiten zijn de bloemen groen met wit. Van binnen worden deze kleuren gemengd met rood en geel. Ook de bijen en vlinders zijn in de ban van deze sierui. Ze komen massaal op de nectar af. De Bulgaarse sierui doet het goed in de (half)volle zon. In juni en juli kunnen we onze ogen er niet vanaf houden. Daarom knippen we er ook wat stengels vanaf. Die zetten we binnen in een vaas.

2. Gefranjerde tulpen

Tulipa 'Huis ten Bosch'

bloembol gefranjerde tulp

We horen je denken. Is dit een cactus of een tulp? Het is een gefranjerde tulp. De kraag van deze tulp is gekarteld en lekker warrig. De kartels lijken op de stekels van een cactus. Echter, deze kartels prikken niet. Ze zijn uitermate zacht. De tulp zelf is bijzonder sterk. Zo houdt hij zijn 45cm hoge stengels rechtop. We planten de tulp overal. Zon of geen zon. In april en mei zien we de tulp opkomen. De roze kleur loopt perfect over in het wit. Best zoet. Daar houden wij wel van. Een scherp randje met een zoete afdronk. Niet alleen buiten. Ook binnen. We snijden ze af en zetten ze in een vaas.

3.Grootbloemige krokus ‘Pickwick’

Crocus grandiflorus 'Pickwick' 

bloembol grootbloemige krokus pickwick

We weten dat deze krokus een vreemde eend in de bijt is. Eigenlijk is dit geen bloembol. Het is een knolgewas. Een knolgewas slaat voedsel op in de wortels. Een bloembol in de ondergrondse bladeren. Toch hebben wij de krokus in deze top 5 bloembollen geplaatst. Hij is excentriek. De ‘Pickwick’ is met 15cm een reus onder de krokussen. Het uiterlijk doet ons denken aan een paars-wit gestreepte zebra. We zien deze zebra graag opkomen in maart en april. Een aankondiging van de lente. Zon of geen zon, de krokus bloeit overal. Jaren achter elkaar.

4. Oxalis versicolor / Klaverzuring / Candy cane

Oxalis versicolor

bloembol oxalis

Waarvan wij zoete trek krijgen? Van deze klaverzuring (oxalis versicolor). Het doet ons denken aan een zuurstok. Dit komt door de wit-rode trechtervormige bloemen. Het hartje aan binnenkant verrast ons met een gele kleur. Ook klaverzuring is een knolgewas. Van juli tot en met oktober bloeit deze zuurstok in (half) volle zon. Wat de klaverzuring verder excentriek maakt? Het is een korte plant. 10-20cm. Kort en opvallend. Perfect voor in een pot op de tuintafel. Of geplant onder een reus, zoals de Bulgaarse sierui.

5. Tijgerlelie

Lilium tigrinum var. splendens

bloembol Tijgerlelie

Waar te beginnen? Er is zoveel te zien bij deze exotische tijgerlelie. We beginnen bij de kleur. Knal oranje. Dit maakt het zwarte stippenpatroon extra opvallend. Het lijkt alsof de tijgerlelie constant tegen de wind in staat. Door de naar achteren gebogen bloembladeren. De meeldraden springen naar voren. De tijgerlelie is ook een reus. 75-120 cm. We planten lelie bollen in (half) volle zon. Vanaf juli tot en met september zien we deze exotische tijger opkomen. Per stam bloeien er 12 tot 20 bloemen. Zoveel bloemen. Daarom snijden we er altijd een paar af. Voor binnen in een vaas. De bollen laten we na de bloei lekker in de grond zitten. Ze komen het jaar erna gewoon weer op.

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen