Amaryllis: De blikvanger in huis en tuin!

Amaryllis: De blikvanger in huis en tuin!

Bloembollen | 11 maart 2020

De amaryllis (Hippeastrum) is een echte eyecatcher in huis en in de tuin. De populaire amaryllissen geven door hun grootte en kleur een spectaculair effect. Er bestaan 70 tot 75 soorten amaryllissen in allerlei kleuren en vormen. De bloemkleuren variëren van wit naar donkerrood tot gestreept en meerkleurig. De amaryllis is niet alleen mooi, hij is ook nog eens makkelijk om tot bloei te krijgen. Bakker.com heeft het hele jaar door de mooiste amaryllissen. Van enkelbloemig tot dubbelbloemig en de bekende groot-bloemige in de mooiste kleuren.

Amaryllis planten in huis

Amaryllisbollen kunnen als kamerbollen in een bloempot met aarde worden geplant. Maar je kan de amaryllis ook op specialere manieren houden zoals op water of als droge bol. Een voordeel van kamerbollen is dat deze eerder bloeien dan wanneer je de bollen buiten plant. Zo kan je met de kerst al een stukje lente in huis halen. Het in bloei krijgen van een amaryllisbol is heel eenvoudig. Met de hieronder genoemde stappen is het kinderspel.

Text

amaryllis in huis
 • Amaryllisbol in pot

Een amaryllisbol in pot kan in huis gemakkelijk tot bloei komen. Kies een mooie bloempot, leg een laag potscherven of hydrokorrels in de pot en vul af met verse potgrond. Zet de Hippeastrum in de aarde en zorg ervoor dat de bol ongeveer een derde boven de grond uit steekt. Geef meteen een beetje water (niet op de bol zelf) en zet de bloempot op een lichte en warme plek. Geef in het begin de bol weinig water en als de bol gaat groeien wat meer water met af en toe wat plantenvoeding. In een koele ruimte zal de amaryllis langer bloeien.

 • Amaryllisbol op water

Zet de bloembol in een speciaal amaryllisglas, zodanig dat de bol net boven het water hangt. Plaats de Hippeastrum in het glaasje direct op een lichte en warme plek in de woonkamer. Houd het waterniveau ongeveer gelijk en ververs het water als het troebel kleurt.

 • Amaryllis als droge bol

De amaryllis kan ook eenvoudig als droge bloembol in de woonkamer tot bloei komen. De amaryllisbol heeft zoveel kracht in de bloembol zelf dat deze zonder water of aarde kan bloeien. Leg de bollen eventueel voor gebruik eerst een nacht in een emmer water en leg de bloembollen daarna in een mooie schaal. Spuit de bloembol af en toe een beetje nat met een plantenspuit zodat de vliesjes om de bol heen mooi blijven.

 • Amaryllis als droge bol in wax

De unieke amaryllisbollen in wax zijn voorzien van een decoratieve waslaag en verkrijgbaar in diverse leuke kleuren. De bloembol bloeit met mooie bloemen zonder dat er water of aarde aan te pas komt. Zet de amaryllis in wax op een opvallend plekje in huis. Afhankelijk van de warmte bloeit de bloem 3 tot 6 weken lang.

Amaryllis planten in de tuin

amaryllis in de tuin

Ook in de tuin is de Amaryllis een imposante verschijning. Tussen oktober en april kunnen de bollen de grond in, zodat je in mei en juni kan genieten van de wonderschone bloemen. Let bij het planten van de bol goed op de vorst in de grond. De amaryllisbol kan namelijk absoluut niet tegen. Plant ze het liefst na de vorst. Wil je ze eerder planten, doe dit dan in een pot zodat je ze bij vorst binnen kan zetten. Kies een beschutte en zonnige plek en plant de bloembol met de wortels naar beneden. Zorg ervoor dat de bloembol ongeveer een derde boven de grond uitsteekt. De plantafstand van de bloembollen moet ongeveer 30 cm zijn. Geef na het planten meteen een beetje water (niet op de bol). Heb je geen tuin? De bloembollen kunnen ook goed in een ruime bloempot of plantenbak geplant worden.

Amaryllis overhouden

Een amaryllis overhouden en elk jaar opnieuw in bloei krijgen is lastig. Maar met enige zorg en aandacht is het wel mogelijk amaryllis overhouden. Verwijder ten eerste de uitgebloeide bloemen voordat het ze zaad vormen. Zaadvorming vergt veel kracht van de bol. Na de bloei moet de plant aan de groei gehouden worden. Dit doe je zodat de bladeren van de amaryllissen zich kunnen ontwikkelen en er voedsel aangemaakt kan worden in de bol. Dit zorgt ervoor dat er een nieuwe knop gevormd kan worden. Houd de potgrond vochtig (niet te nat) en geef een keer per twee weken kamerplantenvoedsel. Bij een temperatuur van ongeveer 20 graden moet de plant nog 8 maanden groeien. Pas als de bladeren afsterven, dat zal na de zomer zijn, moet er worden gestopt met water geven. Nu moet de plant een week of tien op een koele (7-16 graden) plek gezet worden met matig lichtinval. Hierna kunnen de bloembollen weer op een warmere plek gezet worden en kan er voorzichtig water gegeven worden. Vervang het bovenste laagje aarde met verse potgrond. Verpot de Hippeastrum minimaal eens in de drie jaar. Op deze manier is de kans dat het overhouden van de bloembol slaagt het grootst. Liever jezelf de moeite besparen? Koop dan gewoon ieder jaar weer een aantal mooie nieuwe amarylissen!                                                                                                              

Recente artikelen

Top 5 meest speciale bloembolpakketten
Dahlia's planten en verzorgen
Bloembollen voor binnen

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom