Snoeien de vlier (Sambucus)

Snoeien de vlier (Sambucus)

Snoeien | 14 april 2021

Ondanks dat deze twee vlieren best veel op elkaar lijken, is het heel eenvoudig om ze uit elkaar te houden. Voor het snoeien is het herkennen van de verschillende soorten trouwens niet eens zo erg belangrijk. De Bergvlier bloeit in april en mei, net (of, net niet) voor het blad komt. De gewone vlier bloeit in mei en juni, als de struik al dik in het blad zit. De vruchten van de gewone vlier verkleuren van rood naar blauwzwart, terwijl de vruchten van de bergvlier rood blijven.

Snoeien tussen oktober en februari

De wintermaanden zijn voor beide vlieren geschikte maanden om met een snoeibeurt de struik te verjongen.

Snoeien in maart

Maart is de beste tijd voor beide soorten, als ze echt te groot zijn geworden, flink terug te snoeien. Omdat vlieren een enorme groeikracht hebben, kunnen ze deze snoei makkelijk doorstaan. Snoei met een takkenschaar, of een boomzaag als de takken te dik zijn voor een schaar, alle takken van de vlier terug tot ca. een halve meter boven de grond. Bij zo'n snoei is het belangrijk om de stukken waar de vertakkingen beginnen te behouden. Want ook na de snoei wil je deze nog kunnen zien met enige lengte. Des te meer vertakkingen behouden blijven, des te bossiger zal de vlier weer uitgroeien. Opschot van de vlier mag het hele jaar worden teruggesnoeid. Doe dat zo diep mogelijk, of zo dicht mogelijk bij de stam.

De gewone vlier wordt trouwens hoger dan de bergvlier. Wil je daar een boom uit vormen? Dan is het wel nodig om de struik op te kronen. Dit doe je door de laagste zijtakken van de stam(men) te halen. Als het flinke takken zijn, kan je het beste eerst een stukje aan de onderkant inzagen, om ze niet uit te laten scheuren. Zaag daarna dan de tak van bovenaf door. Doe dat wel op een ruime handbreedte van de stam. Na het afzagen van de tak, kan je de stomp afzagen. Dat doe je in één keer. Houd voldoende afstand van de stam om de kraag van de tak te laten bestaan. Dat is beter voor de boom.

Smeer de zaagwonden in met een wondbehandelingsmiddel, tegen "bloeden" en infecties. Het is trouwens belangrijk om nooit bij vriezend weer te snoeien!

Recente artikelen

Zo snoei je de boerenhortensia
Snoeien van de krentenboom
Snoeien van de sierappel

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom