Bare rooted: Wat is het en hoe te planten?

Bare rooted: Wat is het en hoe te planten?

Wij houden ervan. Bare rooted, oftewel, de kale wortels van planten. Maar wat is het nu eigenlijk, hoe planten we deze kale wortels en wat is het voordeel?

Wat is bare rooted?

Bare rooted zijn de wortels - de roots - van planten. Onze kwekers halen de wortels uit de aarde als de planten een jaar oud zijn. De planten hebben dan al een keer gebloeid. Hierdoor weten we zeker dat de plant in goede staat is. Onze roots zijn vaste- en winterharde planten. Zo kunnen we altijd van ze op aan.

Wat zijn de voordelen van bare rooted planten?

Wat zijn de voordelen van bare rooted planten?

Wij zien veel voordelen van bare rooted ten opzichte van planten in kwekerspot:

  • De roots hebben extra power. Dit komt omdat ze al een jaar oud zijn. Dat zien we terug in de plant. Het eerste jaar na planten is de plant sterker dan een plant uit een kwekerspot.
  • Bare rooted planten wortelen veel sneller. Na het planten hebben de roots direct goed contact met de aarde. Planten in kwekerpot niet. Deze moeten eerst vanuit hun kluitje contact zoeken met de aarde.
  • Bare rooted planten starten sneller op na het planten. Ze zijn niet ‘gestresst’. Planten in kwekerspot staan eigenlijk stil in hun groeiproces. Dit levert stress op. Stress kan ziektes en uitval veroorzaken.
  • Bare rooted planten zijn goedkoper. Zo houden we geld over voor een leuke bloempot.
  • De roots zijn minder gevoelig voor droge, koude of natte periodes dan planten in kwekerspot. Ze hebben weinig last van temperatuur schommelingen.
  • Wij leveren de roots in bio-based zakjes. Bio-based zakjes zijn gemaakt van suikerriet en recyclebaar. Dit geeft een lagere CO2 uitstoot dan biologisch afbreekbare plastic kwekerspotjes.
bio based zakje
  • In de zakjes zit turf. Hierdoor hoeven de roots na ontvangst niet direct de aarde in. Het zakje kan op een koele plek bewaard worden. Zonder onderhoud.

We zien dode takken…

bare rooted dode takken

Wij weten dat sommige van onze net gekochte bare rooted planten eruitzien als dode takken. Dat vinden wij niet erg. We weten dat er leven in zit.

Hoe planten we bare rooted planten?

Het planten van de roots is een fijn klusje. En makkelijk.

1. We planten de roots in bloempotten of in de tuin.
2. De wortels wijzen altijd naar beneden.
3. Voor een weelderig bosje wortelen maken we een gat dat 2x groter is dan de diameter van de wortelen. Zo geven we iedere wortel genoeg ruimte. Geen enkele wortel is gebogen.

4. De wortels bedekken we onder de aarde.
5. Heeft de root ook een tak of een groen pruikje? Dan laten we die erbovenuit steken.
6. Hebben we alleen 1 grote wortel? Dan plaatsen we die met de ‘neus’ naar boven. Net onder de aarde.

Bare rooted planten

7. We geven na het planten alleen water als de aarde droog is. Wel houden we de aarde vochtig.
8. Bemesten doen we wanneer de bloei begint. We gebruiken biologische tuinmest of voedingskorrels. Voor zowel roots in potten als in de tuin.

Wanneer groeien en bloeien de roots?

We zijn geduldig ongeduldig. We nemen steeds even een kijkje. De roots komen op wanneer het warm weer is. Planten we de roots in de herfst, dan duurt het nog wel even. De roots vormen in die periode haarwortels. Planten we de roots in de lente dan komen ze sneller op. Het warme weer staat immers voor de deur. Zo kunnen we de roots het hele jaar door planten. Behalve als het vriest.

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen