Rozen: planten, snoeien & verzorgen

Klimrozen, stamrozen, grootbloemige rozen. Er zijn zoveel verschillende soorten rozen om je tuin mee te versieren. Vind je het maar ingewikkeld of krijg je hier een klein beetje keuzestress van? We maken het je makkelijk en hebben de meest voorkomende rozen voor je op een rij gezet, zodat je precies weet welke roos het beste in jouw tuin past. Ook handig: per roos ken jij straks ook de beste snoeitechnieken, plantmethodes en weet je precies hoe jouw roos het liefst verzorgd wil worden. Rooskleuriger kunnen we het niet maken.

Dit zijn de meest voorkomende rozen

Grootbloemige roos

  • Te herkennen aan: grote bloemen, één per steel.
  • Vaak te vinden: in borders en in perken.

Trosroos

  • Te herkennen aan: kleinere bloemen, meerdere op een steel.
  • Vaak te vinden: in borders en in perken.

Klimroos

  • Lange, flexibele takken die met een beetje hulp saaie muren en schuttingen kunnen versieren.
  • Vaak te vinden: tegen muren, schuttingen, pergola’s, hagen en hekken.

Bodembedekkende roos

  • De bodembedekkende roos is een miniatuur trosroos. Te herkennen aan de kleine bloemetjes die laag groeien (bodembedekkend dus).
  • Vaak te vinden: als bodembedekkers onder bomen of struiken, of begroeiing van perken.

Stamroos

  • Een stamroos is een roos die op een lange, rechte wilde rozenonderstam is geoculeerd. Verschillende soorten rozen kunnen als stamroos worden gekweekt: de grootbloemige roos en trosroos komen allebei bijvoorbeeld als stamroos voor.
  • Vaak te vinden: solitair in de tuin als echte blikvanger of in een groep of rij langs een tuinpad.

 

Alles over de geoculeerde/geënte roos

Veel rozen zijn tegenwoordig geoculeerd. Dit betekent dat er een veredelde (gekweekte) roos met hele goede eigenschappen op een wilde onderstam is geplaatst. Dit wordt gedaan omdat de gekweekte roos minder ziektegevoelig is en de wilde onderstam veel groeipower heeft. De roos krijg zo een enorme boost.

Een geoculeerde roos is sterker en winterharder. Je ziet dit ook duidelijk terug in de bloemen. De bloemen van een geoculeerde roos zijn groot en veel sterker dan die van een gestekte roos.

Wij willen als plant lovers dat jij van de mooiste rozen geniet, het liefst zo lang mogelijk en zonder gedoe. Daarom verkoopt Bakker.com alleen maar geoculeerde rozen.

 

Zo herken je een geoculeerde roos

We begrijpen dat jij natuurlijk alleen nog maar geoculeerde rozen in je tuin wilt. Maar hoe herken je deze rozen nu precies? Dat is eigenlijk best simpel: geoculeerde rozen hebben een oculatiepunt. Dit is het punt waar de gekweekte roos op de wilde onderstam is gezet. Je herkent dit punt aan de verdikking op de stam waaruit de takken ontspringen. Bij een normaal gekweekte roos ontbreekt dit punt.

Waar komen de rozen van Bakker.com vandaan?

Rozen: facts & figures

Nederlandse naam

Roos

Plantenfamilie

Rosaceae

Geslacht

Rosa

Gewas

Heester

Maximale groeihoogte (in CM)

200

Winterhard

Ja, geoculeerde rozen zeker!

Wintergroen

Helaas niet

Bloeimaand

Juni, Juli, Augustus

Vochtigheid grond

Lekker vochtig

Bladkleur

Groen

Bloemkleur

Alle kleuren van de regenboog

PH-waarde

5,5

Giftig

Nee, gelukkig niet

Eetbaar

Nee, dat is geen aanrader

Geurend

Jazeker!

Rozen: facts & figures

Shop de roos

Shop de roos

How it all started....

De roos is ontzettend oud en er is zó veel over geschreven dat het misschien handig is als we je de samenvatting geven. De roos is waarschijnlijk ontstaan in China. Dit denken we omdat er in oude Chinese boeken al over de roos werd gesproken. Het klimaat in China is bovendien ook perfect voor de roos. De Perzen gebruikten als eerste rozenolie en later raakten de Grieken en Romeinen ook in de ban van de roos. De oudste gekweekte rozen stammen uit de Romeinse cultuur.

Leuk rozenfeitje: rozenolie werd voor van alles gebruikt. Om overledenen mee te balsemen, om mensen mee te kronen en ook dacht men vroeger dat de geur van rozen ziekten uit de buurt hield.

Ondertussen kweken wij ook in Nederland naar hartenlust rozen. Al onze tuinrozen komen bij de kweker vandaan. Ze lijken alleen niet echt meer op de wilde roos omdat we ze oculeren.

Rozen: zo plant je ze!

Zoveel rozen, zoveel manieren van planten. We leggen het je allemaal uit op onze speciale zo-plant-je-een-roos-pagina. Toch zijn er een aantal dingen die we je kunnen meegeven die eigenlijk voor elke roos wel opgaan.

  • Het is het beste om je rozen in de herfst te planten. De rozen kunnen dan nog goed wortelen voordat de winter begint en daar krijg je sterkere rozen van. Het is natuurlijk geen probleem als je rozen in het voorjaar plant, maar dan duurt het iets langer voor ze gaan bloeien.
  • Zet de roos eerst een nacht in een emmer met lauw water voordat je gaat planten.
  • Zet ze in het zonnetje, daar houden ze van!
  • Plant je een roos in een pot, gebruik altijd potgrond voor rozen. Goede potgrond is de basis voor mooie, sterke en volle rozen!

En dan nu verder naar de zo-plant-je-een-roos-pagina. Waar je in één keer een expert in het planten van rozen wordt.

Favoriete plek & grondsoort

Alle rozen hebben één ding gemeen: het zijn echte zonaanbidders. Maar ze houden wel van een luchtig plekje. Het zijn net mensen! Geef rozen dus een zonnige plek, maar liever niet té beschut.

Bodembedekkende rozen kunnen, in tegenstelling tot andere vollegrondsrozen, ook in de halfschaduw of zelfs helemaal in de schaduw groeien.

Klimrozen geef je natuurlijk een plek bij een saaie haag, hek of muur zodat ze goed naar boven kunnen klimmen en de boel kunnen opfleuren. Kijk uit met een beschutte muur op het zuiden: die kan te warm worden.

Rozen hebben een voorkeur voor een kalkhoudende bodem. Om specifiek te zijn: een pH-waarde van 5,5 is perfect

Rozen snoeien & verzorgen

Wil je jouw rozen snoeien? Dat is een goed idee want snoeien doet bloeien. En dat geldt zeker voor de roos!

In het algemeen kunnen we het snoeien van rozen verdelen in een voorjaarssnoei, zomersnoei en een herfstsnoei. Maar, er zijn veel verschillende soorten rozen, die allemaal anders gesnoeid willen worden. In onze Rozen Snoeikalender hebben we precies de goede snoeimomenten voor je op een rij gezet. Bekijk ’m hieronder.

Op onze zo-snoei-ik-een-roos-pagina lees je per roos de beste snoeitechnieken. Ook vertellen we je alles over ‘wild hout’. Wat is het? En, belangrijker nog, hoe kom je ervan af? Na het lezen van deze pagina heb jij straks de beste snoeiskills, dat verzekeren we je.

Rozen verzorgen

Rozen houden wel van een spatje water. ‘Een roos kun je nooit verzuipen’, zegt onze kweker zelfs.

Normaal gesproken hebben ze genoeg aan de regen. Tijdens droge periodes geef je extra water bij. Rozen hebben daarnaast veel behoefte aan voeding, omdat ze hard groeien. Tussen april en juli raden we aan om ongeveer iedere drie weken rozenmeststof te geven. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld vloeibare rozenmeststof. Op deze manier zal jouw roos nog sterker bloeien. Rozenmeststof in korrelvorm hoef je maar twee keer per jaar te geven

Tip voor echte plant lovers: wist je dat je rozen kunt beschermen tegen luis door er lavendel, salie of tijm tussen te planten? Deze bescherming is 100% biologisch en als echte plant lovers geven wij hier natuurlijk de voorkeur aan. In deze blog vertellen we je alles over de biologische bescherming van rozen.

Nog meer plantgeluk?

De roos heeft nu geen geheimen meer voor jou! Wil je meer lezen? Onze blog staat boordevol groene inspiratie, handige lijstjes en laatste trends! 

Laat je inspireren door @bakkercom