Rozen planten en verzorgen

Rozen planten en verzorgen

Tuinplanten | 28 mei 2020

In de zomer zullen rozen weer prachtig bloeien en geven ze een romantische sfeer aan jouw tuin. Plant allerlei verschillende soorten en kleuren naast elkaar voor een rozen paradijs. Wij helpen je een handje met het planten en verzorgen van jouw rozen.

Start met een perfecte bodem

Rozen verlangen een humusrijke en enigszins kalkhoudende bodem, waar genoeg zuurstof doorheen komt. Een te natte of te droge grond kan slecht zijn voor de ontwikkeling van de rozen. Voor het planten van rozen week je de grond los met een spade. Bij alle grondsoorten is het verstandig om een groot plantgat te maken en dit te vullen met speciale grond voor rozen. Deze potgrond bevat de juiste voeding en structuur voor de rozen. Wil je het helemaal volgens het boekje doen, bewerk de grond dan voor in de lente en werk mest door de grond. Door goede bemesting met sporenelementen (een laag stikstofgehalte en voldoende magnesium en kali), hou je jouw rozen sterk en gezond. De daaropvolgende herfst is de grond helemaal klaar om rozen te planten.

Rozen planten

Rozen planten

Er zijn verschillende soorten rozen die op verschillende manieren geplant kunnen worden. Plant een klimroos altijd bij een muur of pergola. Vollegrondsrozen zijn weer perfect voor de borders. Ook de plantafstand verschilt tussen de soorten. Bodembedekkende rozen, trosrozen en grootbloemige rozen plant je op afstanden van 35-45 cm van elkaar. Stamrozen op 80 tot 100 cm en klimrozen op minimaal 1 tot 2 meter afstand. Alle rozen hebben een ding gemeen: ze houden van een zonnige en luchtige standplaats. Wij helpen je met het planten van alle verschillende rozen.  

Vollegrondsrozen

Het planten van vollegrondsrozen kan tussen half oktober en eind april. In de winter kunnen de vollegrondsrozen gewoon geplant worden, mits er geen vorst in de grond zit. Bij sneeuw raden we ook af om rozen te planten, dit kan slecht zijn voor de wortels. Het najaar is de beste plantperiode, omdat de roos dan de hele winter de tijd heeft om wortels te vormen en in het voorjaar erop te bloeien.

Bij aankomst kunnen de wortels wat zijn ingedroogd. Zet de rozen daarom voor het planten eerst een nacht in een emmer lauw water. Vind een zonnige plek om de rozen te planten. Alleen bodembedekkende rozen kunnen, in tegenstelling tot andere vollegrondrozen, ook in de halve schaduw of zelfs helemaal in de schaduw groeien. Let op wel op de andere planten in de border. Boomwortels kunnen veel water en voedsel uit de grond halen, die de rozen nodig hebben. Als je gaat planten maak je de grond eerst los. Het plantgat moet diep en wijd genoeg zijn om de wortels zonder ze te buigen in de grond te zetten. Plaats de roos met gespreide wortels op de juiste diepte. Deze vind je op het plantetiket. Hierbij moet de verdikking waaruit de takken ontspringen zo'n 3-5 cm onder de grond komen. Schud de roos voorzichtig, zodat alle holtes tussen de wortels gevuld raken met grond. Druk dit goed aan en geef ruim water. Leg rond de roos een walletje aan van aarde, dit heet ook wel ‘aanaarden’. Dit beschermt de wortels in de winter tegen de vorst.

Rozen in kwekerspot

Rozen in kwekerspot kunnen bijna het hele jaar door geplant worden, met uitzondering van vorstperiodes. Zet de rozen voor het planten eerst een half uur in een emmer lauw water. Graaf een ruim plantgat en maak de grond goed los. Haal de roos uit de pot en plaats de roos op de juiste diepte:

 • Geoculeerde rozen in kwekerspot hebben een vorstgevoelig oculatiepunt (de verdikking waaruit de takken ontspringen). Dit punt moet bij het planten zo'n 3-5 cm onder de grond komen. Vul het plantgat op met verbeterde grond, druk goed aan en geef ruim water. Leg rond deze rozen een wal aan van aarde ter bescherming van het oculatiepunt.
 • Gestekte rozen in kwekerspot zijn niet geoculeerd en hebben dus geen oculatiepunt. Zorg dat de bovenkant van de kluit net onder het oppervlakte terecht komt. Verbeter de grond en vul het plantgat ermee op. Druk dit goed aan en geef ruim water.

Klimrozen

Het fijne van klimrozen is dat je ze bijna overal kunt planten. Ze beklimmen graag een oude heg of een hek, en verfraaien met het grootste gemak een minder mooie muur. Belangrijk is wel dat klimrozen goed worden beschermd tegen de wind. Kies dus voor een plek waarbij de rozen niet op de tocht staan.

Tegen een muur

Er zijn niet veel muren die niet geschikt zijn voor een klimroos. De enige muren die je moet vermijden zijn degenen die zeer beschut of op het zuiden liggen. Muren die op het zuiden gericht zijn, kunnen namelijk te warm worden waardoor de roos uitdroogt. Klimrozen planten tegen een muur doe je zo:

 1. Bevestig een klimrek op de muur. Laat 2 cm tussen het rooster en de muur voor de luchtcirculatie.
 2. Plant de roos op ongeveer 30 cm van de muur - dichter bij de muur zal de grond te droog zijn.
 3. Kies vier of vijf hoofdtakken om de roos aan de tralies te binden.
 4. Geef ruim voldoende water.

Langs een pergola of obelisk

Naast het planten van rozen op een muur, kan je ze ook laten groeien op een pergola. Plant in dat geval meerdere rozen aan weerszijden van de pergola zodat ze bij elkaar komen en een dakje vormen. Als je de rozen goed langs de structuur van de pergola leidt, dan zal je binnen een jaar mooi resultaat zien. Binnen drie jaar bereik je het maximale effect: een rooskleurig dak.

Rozen planten in een pot

Rozen planten in een pot

Alle rozen kunnen in principe ook in een mooie plantenbak geplant worden. In tegenstelling tot vaste planten wortelen rozen niet breed maar diep. Bereiken de wortels eenmaal de bodem, dan stopt de plant met groeien. Zorg dus altijd voor een ruime pot en pas de potmaat regelmatig aan op de groei van de roos. Rozen die maximaal 80 cm hoog worden zijn het meest geschikt voor in een pot. Let op: rozen in een pot hebben (extra) veel behoefte aan water
Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, zetten we hier wat handige tips op een rij:

 • Zorg voor een pot met gaten voor de afwatering
 • Leg vervolgens een laag potscherven of hydrokorrels onder in de pot.
 • Strooi daar een laagje rozenpotgrond op.
 • Bedek ook het oculatiepunt (waar de stelen met de wortel zijn verbonden) met rozenpotgrond, om vorstschade aan de plant te voorkomen.
 • Vul het plantgat verder op. Druk dit goed aan.
 • Geef ruim water!

Rozen verzorgen

Rozen houden wel van een spatje water. Normaal gesproken hebben ze genoeg aan de regen. Tijdens droge periodes geef je extra water bij. Rozen hebben daarnaast veel behoefte aan voeding, omdat ze hard groeien. Tussen april en juli is het raadzaam om ongeveer iedere drie weken rozenmeststof toe te dienen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld rozenmeststof. Op deze manier zal jouw roos nog sterker bloeien.

Daarnaast snoei je de rozen elke zomer na de bloei. Knip uitgebloeide bloemen en bladeren weg, zodat alle energie naar de nieuwe bloei kan gaan. Voor elke rozensoort heb je een speciale manier van snoeien. Lees hier meer over op onze snoei pagina.

Recente artikelen

Winter checklist: maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar
De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom