Top 5 gouden bloembol - vaste planten combinaties

Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Verwilderingsbollen en vaste wintergroene planten zijn dé perfecte combinatie. Verwilderingsbollen zijn bloembollen die we in de aarde laten zitten. Ze komen ieder jaar vanaf het (vroege) voorjaar weer op. Terwijl wij hierop wachten, geven de wintergroene vaste planten ons ‘buiten’ een groen kleurtje tijdens de winter. Bekijk hier onze Top 5 gouden bloembollen - vaste planten combinaties:

1. Alliums & Siergrassen

Alliums & Siergrassen

Hoge alliums met hoge siergrassen. Alliums zijn er in verschillende kleuren. Licht paars, donker paars, wit en blauw. Of, een allium kleurenmix. Zo hoeven we niet te kiezen. We planten de bollen rondom de siergrassen. In een gat van 15 cm diep en 15 cm uit elkaar. De alliumbol 'Globemaster' is een echte reus. Die planten we 60 cm diep en 60 cm uit elkaar. In de (half)volle zon. Midden in de lente komen ze op. De zaadhoofden van de alliums geven zelfs een mooi effect nadat ze uitgebloeid zijn. En, volgend jaar komen ze gewoon weer op.

2. Narcissen & Siergrassen

Narcissen & Siergrassen

Een gouden combinatie. De verschillende hoogtes en kleuren. De geel gouden kleur van de kleine narcissen. De bruine of groene kleur van de hoge(re) siergrassen. Aan het begin van de lente komen de narcissen op. Wij zijn overigens extra trots op onze narcissen. Ze hebben de Narcissenbloembollentest van Kassa gewonnen. Volgens Kassa hebben onze narcissen de mooiste en meest rijke bloemen. Ons zakje narcissenbollenmix bevat ook écht een goede mix. Dit houdt in dat er 3 of meer verschillende soorten narcissen zullen uitkomen met verschillende kleuren. We planten de bollen ongeveer 45 cm uit elkaar. 45 cm diep. In de (half)volle zon. We laten de verwilderingsbollen lekker in de grond zitten. Dan zien we ze volgend jaar weer.

3. Alllium & Geranium

Alllium & Geranium

Nog een keer de allium? Jazeker. De alliums met hun 65 cm steken hoog uit boven de 30 cm wintergroene Geranium himalayense. Het blad van de Geranium krijgt mooie herfstkleuren in het najaar. Wanneer het midden lente is, zien we de hoge stelen en grote bloemen van de allium opkomen. De bloemen van de geranium komen ook op. Beiden trekken bijen en vlinders aan. Wij kunnen niet wachten.

4. Keizerskroon & Lavendel

Keizerskroon & Lavendel

Het is een koninklijke combinatie. Keizerskroon en lavendel. Beiden zijn zonaanbidders. Beiden worden hoog. Keizerskroon (Fritillaria imperialis) is een speciale verwilderingsbol. Gigantische stelen met daaraan hangende ‘kronen’. Sommige worden tot 120 cm hoog. Keizerskronen komen op vanaf de lente. Lavendel bloeit iets later. Zo wisselen ze elkaar mooi af. De keizerskronen planten we 60 cm uit elkaar en 60 cm diep. In de volle zon. Deze verwilderingsbol komt ieder jaar weer op.

5. Herfsttijloos & Camellia japonica

Herfsttijloos & Camellia japonica

We sluiten af met 2 hele bijzondere. Ze bloeien niet zozeer in dezelfde periode. Toch vinden wij het een goede combinatie. De herfsttijloos (Colchicum autumnale) is bijzonder. Deze bloeit in de herfst. De wintergroene Camellia japonica bloeit in het vroege voorjaar. Witte bloemen met een geel hart. De herfsttijloos kunnen we ook eerst in huis tot bloei laten komen. We zetten de bol dan op de vensterbank zonder water of aarde. Bloeien doet de herfsttijloos vanzelf. Na de bloei planten we deze verwilderingsbol buiten in de aarde. 50 cm uit elkaar. 50 cm diep. In de (half)volle zon. Ieder jaar komen de bloemen weer op. Ieder jaar mooier.

1 minpuntje: de herfsttijloos is giftig. We kijken er dus alleen naar.

Wanneer planten we bloembollen?

Voorjaarsbloeiende bloembollen planten we in het najaar. Wanneer het kouder is. Bollen hebben een koude periode nodig. Zo kunnen de wortels van de bollen zich goed ontwikkelen. We planten ze vóór de vorst in de aarde. Gewoonweg omdat we niet in bevroren aarde kunnen spitten. Gaat het streng vriezen? Dat maakt voor bollen in de volle grond niet uit. Bloembollen gepland in potten beschermen we door de bloempotten in te pakken met noppenfolie.

Hoe planten we bloembollen?

Heel eenvoudig. We houden de volgende vuistregel aan:

Voor de plant-afstand (afstand tussen de bollen) nemen we 3x de omtrek van de bol. Dit doen we ook voor de diepte van het gat. 3x de hoogte van de bol. In bloempotten is de plant-afstand kleiner. 1 bol-afstand uit elkaar. Het effect hiervan is dat de bloemen dichter op elkaar bloeien. Compacter. Wel houden we dezelfde plant-diepte aan.


Bloembollen en vaste planten in bloempotten

We maken deze combinaties ook in bloempotten. Die zetten we op het (dak)terras of balkon. Of, als welkom bij de voordeur. We zorgen er dan wel voor dat de bloempotten ruim genoeg zijn.

Bloembollen planten in openbare ruimtes

Wij houden ook van onze omgeving. En om die te verbloemen planten we (verwilderings-)bollen tussen de vaste planten in openbare ruimtes. Zo heeft iedereen er plezier van.

Let op: Check wel even of de ‘verbloemingsplek’ niet al vol zitten met bloembollen.

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen