De mooiste planten voor op jouw balkon

De mooiste planten voor op jouw balkon

Tuinplanten |

Ben je op zoek naar mooie planten voor op je balkon of op het terras? Met de juiste balkon- en terrasplanten kun je het hele jaar door genieten van een gezellig en groen plekje. Heb je niet zoveel ruimte? Geen probleem! Ga dan de hoogte in en maak een verticale tuin met klimplanten of balkonbakken. 

Om de perfecte plant voor jouw balkon of terras uit te kiezen, is het goed om te kijken naar de hoeveelheid zon en schaduw. Om het je makkelijk te maken, hebben we de beste opties voor je op een rij gezet. Of je nu een terras of balkon op het noorden, westen, oosten of zuiden hebt, er is altijd wat moois en groens van te maken!  

Planten voor een balkon/terras op het noorden

Clematis

Heb je een balkon of terras op het noorden en altijd gedacht dat je er daarom geen planten kunt neerzetten? Dan heb je het mis! Ondanks de (bijna) volledige schaduw, zijn er genoeg planten die er blij mee zijn: de zogenaamde schaduwplanten. Wat dacht je van het lelietje van dalen en het gebroken hartje. Vergeet ook niet een mooie buxus of de vrolijk klimmende clematis. Er zijn genoeg planten waarmee jij jouw balkon of terras op het noorden kunt vergroenen. Bekijk onze balkon- en terrasplanten die het goed doen in de schaduw.  

Tip: Gebruik wel potten met gaten aan de onderkant. Hierdoor kan het overtollig water makkelijk afgevoerd worden. Als de grond te lang vochtig is kunnen de wortels gaan rotten en kan de plant doodgaan.

Planten voor een balkon/terras op het oosten

Fruitbomen

Met een balkon of terras op het oosten zit je in de ochtend heerlijk in de zon. Perfect voor een mix tussen schaduwplanten en zonaanbidders dus! De gladiool is één van die zonaanbidders die het prachtig doet op je balkon of terras op het oosten. Ook lavendel houdt zich goed staande op een plekje in de halfschaduw. Een heester is ook een goede optie, zoals een hortensia of een Rhododendron. 

En wat dacht je van een mooi fruit- of citrusboompje? Daar pluk je zo de vruchten van! Bekijk onze balkon- en terrasplanten die het goed doen in de halfschaduw.  

Tip: Deze planten hebben veel vocht nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Gebruik lekkere grote bloempotten om uitdroging te voorkomen.

Planten voor een balkon/terras op het zuiden 

Dahlia

Met een balkon of terras op het zuiden heb je altijd zon. Zonaanbidders kunnen hier hun hart ophalen. Lavendel houdt van de zon en is een grote favoriet op het balkon of op het terras. Maar ook de dahlia is een zonaanbidder. Dit komt waarschijnlijk door z’n Mexicaanse roots. Andere zonaanbidders zijn: petunia's, rozen of de rode muurpeper.  

Op een balkon op het zuiden zijn fruit- en citrusboompjes ook een goede optie. Bekijk hier al onze balkon- en terrasplanten die het goed doen in de volle zon. 

Tip: Geef regelmatig water, soms wel tot twee keer per dag. Bloemen en planten in kleine potten staan bovendien eerder droog dan die in grote potten. Om het verdampen van water tegen te gaan, kun je het best kunststof of geglazuurde plantenbakken nemen.

Planten voor een balkon/terras op het westen 

Lavendel

Heb je een balkon of terras op het westen, dan geniet je voornamelijk in de middag en avond van de zon. Ook hier kun je een goede mix maken van schaduwplanten en zonaanbidders. Denk aan lavendel of een mooie heester.  

Zit je goed uit de wind, dan kun je eigenlijk mixen wat je wilt. Heb je wel wind op je terras of balkon, ga dan eerder voor plantsoorten die wat steviger, sterker en lager bij de grond zijn. De campanula bijvoorbeeld, maar een stevige fruitheester kan ook, zoals de blauwe bes. Bekijk hier onze balkon- en terrasplanten die het goed doen in de halfschaduw. 

Recente posts