Bloembollen planten, zo gepiept!

Bloembollen planten, zo gepiept!

Om met het goede nieuws te beginnen, bloembollen planten is een eenvoudig klusje. Ook als je nog nooit bloembollen geplant hebt. Het is makkelijk en zelfs leuk om te doen. Met deze tips en tricks weet je precies hoe en wanneer je bloembollen kunt planten, of het nu gaat om voorjaarsbloeiers of zomerbloeiers.

Bloemenzee in de lente? Plant ze in het najaar!

voorjaarsbloeiende bloembollen

De beroemdste bloembollen zijn de voorjaarsbloembollen, bekend van de Keukenhof. De voorjaarsbloemen die zich altijd als eerste laten zien, zijn de sneeuwklokjes en de winterakoniet. Daarna schieten de meeste voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals krokussen, narcissen en tulpen tussen februari en juni uit de grond en geven je omgeving op slag kleur.

Wanneer plant je voorjaarsbloeiende bloembollen?

Wanneer bloeien voorjaarsbloeiers?

Voorjaarsbloeiende bloembollen plant je het beste tussen half september en eind december. Het meest ideale moment om te planten is wanneer het kouder is dan 10 graden. Dan kun je de tuin naar hartenlust beplanten. Zorg er wel voor dat de bloembollen voor de eerste vorst in de grond zitten, anders bestaat de kans dat de bloembollen gelijk bevriezen.

Wanneer bloeien voorjaarsbloeiers?

Hieronder vind je een overzicht van de bloeiperiodes van voorjaarsbloeiende bloembollen:

 • Sneeuwklokjes: januari, februari.
 • Winterakoniet: januari, februari, maart.
 • Krokussen: februari, maart.
 • Narcissen: maart, april, mei.
 • Hyacinten: maart, april, mei.
 • Tulpen: maart, april, mei.
 • Alliums: mei, juni, juli.
 • Lelies: juni, juli.

 

5 stappen voor het planten van voorjaarsbloeiers

 1. Plant voorjaarsbloeiende bloembollen tussen half september en eind december. Belangrijk is dat het kouder dan 10 graden.
 2. Plant voorjaarsbloeiers op een zonnige plek.
 3. Graaf een gat voor een groep bloembollen of kleine gaatjes voor enkele bloembollen of kleine groepjes. Voorjaarsbloeiers kun je ook in een pot planten. Let er dan wel op dat de bollen niet te dicht tegen de rand van de pot staan, want dan kan de vorst binnendringen. Vul de bodem van de pot ook met turfmolm, blad of takken. Mocht het streng gaan vriezen, pak de pot dan in met noppenfolie of plaats de pot in een tijdelijke ruimte waar het niet warmer is dan 10 graden.
 4. Geef ook de voorjaarsbloeiers genoeg water. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van het wortelstelsel van de bloembol. Heb geen medelijden met de bollen die buiten staan in de winter, zij hebben juist kou nodig. Ze gaan in een soort winterslaap en worden weer wakker wanneer het warmer wordt.

Bloemenstrooiveld of wat meer structuur?

Een makkelijke manier om bloembollen te planten is door een mix van bloembollen in de tuin te strooien. Je plant ze daar waar ze terecht komen en in het voorjaar laat je je verrassen door het eindresultaat: een zelfgemaakt bloemenstrooiveld! Als je wat meer van orde en structuur houdt, kies je voor een kleuren thema en plant je allerlei soorten bloembollen van verschillende kleuren in de tuin of in potten op het terras.

Bloembollen doen het prima onder bomen, struiken of op het gazon. Sommige bloembollen bloeien ook mooi tussen vaste planten, vooral Alliums lenen zich hier heel goed voor. Net als verwilderingsbollen. Het voordeel hiervan is dat ze ieder jaar vanzelf terugkomen.

Bloembollen planten in potten en plantenbakken

Bloembollen planten in potten en plantenbakken

Ook in potten, plantenbakken of zelfs in houten kratjes doen bloembollen het goed. Zorg er altijd voor dat de bollen voldoende ruimte hebben en dat er afvoergaten zijn. Leg ook een laagje potscherven onderin en gebruik altijd verse potgrond.

Bloembollen planten: Bloembollen lasagne en pizza?

Het klinkt misschien gek, maar het maken van een bloembollen lasagne en pizza is heel leuk en nee, deze kunnen niet gegeten worden.

Bloembollen lasagne:

Eigenlijk houdt dit simpel gezegd in dat je laagjes maakt van bloembollen, gesorteerd op de volgorde waarin ze tot bloei komen. De volgorde bij bloembollen planten is de laatst bloeiende bollen onderop (als eerste planten) en de vroegst bloeiende bloembollen bovenop (als laatste planten). Dit kun je doen met verschillende soorten bloembollen. Om het je makkelijk te maken stellen we twee voorbeelden voor:
Bloembollen lasagne
Bloembollen lasagne 1
Bovenste laag: Krokus (Crocus)
Middelste laag: Hyacint (Hyacinthus)
Onderste laag: Tulp (Tulipa)

Bloembollen lasagne 2
Bovenste laag; Sneeuwklokje (Galanthus)
Middelste laag: Narcis (Narcissus)
Onderste laag (Tulp (Tulipa)

Bloembollen pizza:

De bloembollenpizza is een ronde schijf met daarin gaten gevuld met bloembollen. Veelal wordt dit gedaan met tulpen, maar dit kan ook met andere bollen gedaan worden. Door de pizza vorm, bloeien de planten in een mooi rondje.

In het naseizoen bestel je bij Bakker.com ook kant en klare bollenlasagna’s en pizza’s. Lekker makkelijk!
Bloembollen pizza

Bloembollen planten in de lente = bloemenzee in de zomer!

Wanneer zomerbloeiers planten?

Wanneer zomerbloeiers planten?

Om jouw tuin, terras of balkon in de zomer te laten stralen, plant je zomerbloeiende bloembollen in april en mei. In een pot kan je de zomerbollen al eerder planten. Mocht het daarna nog vriezen, zet de bloempot dan tijdelijk binnen.

Wanneer bloeien zomerbloembollen?

Dat hangt natuurlijk af van wanneer je de bollen hebt geplant, maar hieronder vind je de verschillende bloeiperiodes:

 • Begonia: juni, juli, augustus, september, oktober.

 • Lelie: juni, juli

 • Dahlia: juli, augustus, september, oktober.

 • Gladiolen: juli, augustus, september.

5 stappen voor het planten van zomerbloeiers:

5 stappen voor het planten van zomerbloeiende bloembollen
 1. Plant zomerbloeiers in april en mei.
 2. Plant zomerbloeiende bloembollen op een zonnige plek.
 3. Graaf een gat, zowel in de tuin als in een pot, voor een groep bloembollen óf maak kleine gaten voor enkele bloembollen of kleine groepjes. Haal meteen onkruid en steentjes weg.
 4. Plaats de bloembollen zachtjes in de grond. De belangrijkste tip is dat bloembollen altijd rechtop en met de neus naar boven de grond in gaan. Bij de allerkleinste bolletjes maakt het niet uit of je ze met onder- of bovenkant naar boven plant. Bij het planten is de vuistregel als volgt: plant een bloembol tweemaal zo diep als de bol hoog is. Voor de afstand tussen de bollen, houdt ke de afstand aan die wordt aanbevolen op de verpakking.
  Let op: Dahlia’s en Begonia’s zijn een uitzondering op de regel, deze plant je vlak onder de oppervlakte.
 5. Zorg voor voldoende water. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van het wortelstelsel van de bloembol. Regent het niet binnen een paar dagen na het planten van de bollen, geef dan een keer extra water.

Tip:

Van origine zijn Dahlia’s van Mexicaanse afkomst, wat ze echte zonaanbidders maakt. Hierdoor zijn ze perfect voor in borders of op een zonnig terras of balkon. Zet je Dahlia’s in een pot? Kies dan voor een ruime pot met voldoende potgrond. Ze groeien namelijk hard.

Dahlia

Let op: Als je bloembollen wilt kopen, let dan altijd op een keurmerk. Alle bloembollen van Bakker.com beschikken over het keurmerk van Holland Selection en hebben zelfs de A-status. Dat betekent dat de bloembollen de hoogst haalbare kwaliteit, soort- en kleurechtheid, formaat en gezondheid hebben. Test de bloembollen van Bakker.com nu zelf! Bakker.com geeft 100% bloeigarantie op alle bloembollen uit het assortiment. Online bloembollen bestellen heeft het voordeel dat de bloembollen kort voor verzending zijn verpakt (vers!) en bij je aan de deur geleverd wordt. Klaar om direct te planten.

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen