Dahlia's planten en verzorgen

Dahlia's planten en verzorgen

Bloembollen |

Dahlia’s zijn een kleurrijke aanvulling voor iedere tuin. Dankzij de vele kleuren, soorten en vormen is de dahlia zeer populair. Dahlia's bloeien vanaf de zomer tot aan de eerste vorstperiode uitbundig. Om zo optimaal mogelijk van jouw dahlia's te kunnen genieten, geven wij je wat nuttige plant- en verzorgingstips!

Zomerbloeiende bloembol

Dahlia’s vallen onder de zomerbloeiende bloembollen, ondanks dat de dahlia groeit uit een knol. Je plant de knol in het voorjaar, van maart t/m mei. Let wel op dat er geen nachtvorst meer komt, dahlia’s kunnen namelijk helemaal niet tegen de vorst. Bescherm ze eventueel door ze eerst binnen in een pot te planten. Of wacht even totdat de vorst uit de grond in jouw tuin is. Met de juist verzorging kun jij de gehele zomer van zijn prachtige bolvormige bloemen genieten. De bloei loopt van juli tot soms ver in november.

Planttips

Dahlia’s kunnen niet tegen vorst, waardoor je pas rond eind april/begin mei de knollen buiten in de grond kunt zetten. Je kunt dus kiezen om te wachten, of je gaat alvast binnen van start. Kweek de dahlia's vanaf begin maart binnen in een pot voor. Dit noemen we voortrekken.

Plant de knollen in pot met de wortels naar beneden en de stengel omhoog. Neem altijd een diepe bloempot, zodat de wortels genoeg ruimte hebben om te groeien. Vul de pot met verse potgrond, het liefst potgrond voor bloembollen, en druk de grond licht aan. Zet deze potten in het licht met een temperatuur van minimaal 17 ºC en houd de aarde licht vochtig.

Vanaf het moment dat de laatste nachtvorst is geweest, kunnen de dahlia’s naar buiten. Je kunt ervoor kiezen om de bloempot buiten te zetten, maar je kan de knollen ook opnieuw planten in de volle grond. Dompel de dahliaknollen voor het planten in de volle grond, in een bak water. Laat ze een halve dag rusten in het water. Plant de dahlia's op minstens 3 cm diepte in een gat dat breed genoeg is voor alle wortels. Plaats de dahlia op een zonnige plek, in vruchtbare en waterdoorlatende grond.

Bekijk hieronder de plant video voor gemakkelijk bollen en knollen planten in volle grond:

Verzorgingstips

Dahlia’s hebben in vergelijking tot andere zomerbollen wat meer verzorging nodig. Dit begint al voor het planten. Zorg ervoor dat ze een plekje in de zon krijgen en dat de grond goed vruchtbaar is. Is dit niet het geval? Mix dan de grond met organische meststoffen. Houdt na het planten van de knol de grond vochtig. Daarnaast heeft de dahlia extra voeding nodig in de vorm van meststoffen. Een tulpenbol heeft deze voeding bijvoorbeeld niet nodig. De Dahlia krijgt met de voeding extra energie om te groeien en nieuwe scheuten aan te maken. Nieuwe scheuten zijn erg in trek bij slakken, bescherm deze dus goed door middel van vallen of plantenversterkers.

De volgende tips kun je gebruiken om dahlia’s nog mooier en langer te laten bloeien:

  • Pluk de top uit de plant, als de plant drie of vier bladeren heeft. Zo groeit de plant bossiger uit.
  • Bind dahlia's die hoger worden dan 80 cm langs een stok op voor extra steun.
  • Verwijder de zijknoppen van de dahlia met de vingers, voor grotere bloemen.
  • Knip de zijscheuten die direct onder de bovenste knop groeien weg. Als de bovenste bloem is uitgebloeid, zullen zich nieuwe scheuten aan de steel vormen. Deze scheuten geven nieuwe bloemen. 
  • Haal de uitgebloeide bloemen van de stengels af. Dahlia's blijven dan doorbloeien tot diep in het najaar.
  • Zorg voor voldoende ventilatie. Dit voorkomt schimmelaantastingen van de plant.

Dahlia's bewaren

Haal de dahliaknollen na de bloei in het najaar uit de grond. Schud de grond er zoveel mogelijk af of spoel ze af met water. Kijk goed uit dat er geen water in de knollen achterblijft. De knollen zijn namelijk hol, als hier water in blijft staan is de kans groot dat de knollen gaan rotten. Bewaar de knollen daarom op hun kop een paar weken op een koele en droge plek zodat het vocht uit de knollen kan lopen. Daarna kunnen de knollen het beste in een kistje worden bewaard. Bedek ze met zaagsel of droog zand. In het voorjaar kunnen de dahliaknollen weer aan de bloei worden gebracht en vermeerderd worden. Van het eind van de zomer tot het eind van het najaar kun je dan van jouw eigen mooie dahlia's genieten!

Dahlia als snijbloem

Zodra de dahlia knoppen gaat maken, kun je het beste regelmatig de zijscheuten weghalen tussen de bovenste twee of drie bladoksels. Haal zowel het blad als het bloemknopje weg. De mooie bloemen op langere stelen die hierdoor ontstaan, zijn ook perfect als snijbloemen in een vaas. Als je de dahlia als snijbloem wilt gebruiken steek dan de stelen enkele seconden in kokend water. Je kan ze ook boven een vlam dichtschroeien. De prachtige bloemen van de dahlia blijven dan nog langer vers!

Recente posts