Waterplanten snoeien

Waterplanten snoeien

Het regelmatig snoeien en uitdunnen van waterplanten is nodig voor een verzorgde vijver. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het water niet te voedselrijk wordt. Het snoeien is voornamelijk een kwestie van afval vermijden in de vijver. Houdt u daarom regelmatig bij welke stengels en bladeren verwijderd moeten worden.

Verjongen

Wanneer u ziet dat de bloemen van de gewone winterharde waterlelies in uw vijver vijf tot tien centimeter boven de waterspiegel geheven worden, wordt het hoog tijd om uw planten te verjongen. Doe dat gerust in de zomer. De ideale periode is van juni tot eind augustus.

Het achterste, oude stuk van de wortelstok gooit u weg. Zorg dat u de krachtige topscheut met een stuk wortelstok van zo'n tien tot vijftien centimeter behoudt. Deze plaatst u iets naar boven wijzend in een waterleliemand, welke gevuld is met een mengeling van vijveraarde en leem. Zet de wortel met zijn snijwond in een hoek van de mand en laat de spruit diagonaal naar het midden van de korf wijzen. Zo heeft hij de langst mogelijke afstand af te leggen eer hij weer vastraakt aan de overzijde.

Daar waterlelies krachtige groeiers zijn die behoefte hebben aan extra voeding, is het aanbevolen om jaarlijks een voedingspastille aan de vijver toe te voegen. Dode takken en bladeren worden door uitdunning niet afgebroken in het vijverwater, wat rotting en vermeerdering van voedingsstoffen in het water tegengaat.
Oeverplanten, zoals lisdodde en gele lis, kunnen gaan woekeren. U kunt voorkomen dat deze de hele vijver gaan bedekken door de uitlopers regelmatig af te knippen.

Zorg er wel voor dat u stengels van moerasplanten boven de grond afknipt, anders kan de plant gaan rotten! Ook drijvende zuurstofplanten kunnen zich snel uitbreiden. Het is daarom verstandig deze één maal per jaar uit te dunnen.

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Afrekenen