Snoeien de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus)

Snoeien de gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus)

Snoeien | 14 april 2021

De Gewone Esdoorn is een boom waarvan de sapstroom al vroeg in de winter op gang komt. In het voorjaar is deze stroom zelfs op zijn sterkst. Snoei de Esdoorn daarom nooit in het voorjaar. Anders zou hij kunnen doodbloeden.

Snoeien in juni

Bomen met lage takken, zoals de Esdoorn, dragen beslist bij aan de sfeer in de tuin. Daarom raden wij aan om zo weinig mogelijk takken te verwijderen. Als je het toch noodzakelijk vindt om de laagste takken van Esdoorn weg te halen, kun je dit het beste in juni doen. Let er wel op dat je de takken die glad langs de boom hangen, niet af snijdt. Behoudt van de takkraag is namelijk beter voor de boom.

Bij het afzagen van dikke takken, kun je het beste gefaseerd te werk gaan. Zo voorkom je extra schade aan de takken. Anders zou het laatste gedeelte van de tak bij het zagen kunnen afscheuren. Begin met een (flinke) zaagsnede aan de onderkant van de tak. Zaag een dikkere tak af/in op ca. 10 cm van de stam, bij dunnere takken kunt u ca. 5 cm aanhouden. Als de tak is afgezaagd, blijft er een stomp over. Zaag deze nog verder af, maar houd voldoende afstand van de stam. Zo beschadig je de takkraag van de Esdoorn niet. Het is aan te raden om de zaagwonden in de te smeren met een wondbehandelingsmiddel.

Snoeien in oktober - December

Als je de Esdoorn een ingrijpende snoei wilt geven, kan dat beste tussen oktober en december gebeuren.

Esdoorn met dubbele stam

Heeft jouw boom meerdere toppen ontwikkeld, waardoor uiteindelijk een dubbele stam zal ontstaan? Als je dit laatste wilt voorkomen, kun je een van de twee toppen weghalen. Kies de top uit die je wilt behouden en snoei de andere zo dicht mogelijk tegen de stam weg. Zorg er wel voor dat je de takkraag behoudt.

Voorkom schade aan de kroon

Heeft de kroon van jouw Esdoorn takken die met elkaar concurreren? Deze takken, die recht omhoog staan, groeien dwars door de kroon heen. Ze kunnen de kroon van jouw Esdoorn op den duur beschadigen. Verwijder zulke takken dus in het geheel. Houd ook hier rekening met de takkragen.

Uitdunnen van de kroon

Het kan ook voorkomen dat je de kroon van de Esdoorn wat moet uitdunnen. Bijvoorbeeld als er veel dood hout in de kroon zit en het bladerdek dunner wordt. Zo krijgen de takken weer voldoende licht en lucht. Je dunt de Esdoorn uit door een paar zwaardere takken, gelijkmatig over de kroon verdeeld, weg te snoeien. Doe dit op de manier zoals hierboven beschreven (Esdoorn snoeien in juni).

Recente artikelen

Zo snoei je de boerenhortensia
Snoeien van de krentenboom
Snoeien van de sierappel

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom