Snoeien de laurierkers (Prunus laurocerasus)

Snoeien de laurierkers (Prunus laurocerasus)

Snoeien | 14 april 2021

De prachtige laurierkers is zeer decoratief in de tuin zowel als een losstaande struik of als haag. Heb je een Prunus Laurocerasus als losstaande struik, dan kan je hem op verschillende manieren snoeien.

Snoeien in maart

Planten en heesters met een sterke groeikracht, zoals de Laurierkers, kunnen zo groot worden dat ze niet meer in de ruimte ‘passen' die voor hen in de tuin was bedoeld. Gelukkig verdragen deze struiken een drastische snoeiwijze, zodat ze goed ingetoomd kunnen worden.

Een oude laurierkers die is verhout en/of te groot is geworden en een drastische snoeibeurt nodig heeft, kun je het beste al in maart snoeien. Zo zal de laurierkers na zo een snoeibeurt weer prachtig uitgroeien. Het kan wellicht verstandig zijn om de struiken na deze snoeibeurt beter in de gaten te houden en ze regelmatig te snoeien.

Snoei de laurierkers terug tot "vlak" boven de grond. Neem dat niet helemaal letterlijk, want er moet niet te weinig overblijven voor de plant om opnieuw op uit te lopen. De ‘snoeihoogte' van de laurierkers wordt bepaald door de plaats waar de hoofdtakken zich gaan vertakken. Want deze vertakkingen moeten er ook na het snoeien nog zijn. Hoe meer vertakkingen er aan de laurierkers overblijven, hoe bossiger de plant weer uitgroeit. Let er op dat er wat lengte blijft boven de vertakkingen. Op deze slapende knoppen die daar aanwezig zijn, gaat de plant weer opnieuw uitlopen.

Snoeien juni tot september

Als je de laurierkers wilt modelleren, kun je dat het beste in juni tot september doen. Als een struik als de laurierkers in een tuin compact is gepland, terwijl de plant groot uitgroeit, kun je er door het snoeien weer een compacter model van maken.

Knip hierbij, verdeeld over de struik, een aantal takken terug. Bij een kleinere struik snoei je minder weg (10-15 cm per tak), bij een grotere 30-50 cm per tak. Om het aanzicht natuurlijk te houden, raden wij aan om niet steeds dezelfde lengte terug te snoeien. Kies vooraf de takken uit die je wilt snoeien, verdeeld over de struik. Zo kun je er gemakkelijk rekening mee houden, dat je geen grote gaten laat ontstaan door het snoeien.

Snoeien laurierkers als haag

Bij een laurierkers die je gebruikt als haag, wordt aanbevolen om twee keer per jaar te snoeien. Let daarbij wel op de twee groeiperiodes die de laurierkers ieder jaar heeft en stem jouw snoeigedrag daarop af. De eerste snoei valt vroeg in juni. Als je later zou snoeien, neem je daarbij al gelijk de tweede groei weg. De tweede snoei kun je het beste eind september doen.

Recente artikelen

Zo snoei je de boerenhortensia
Snoeien van de krentenboom
Snoeien van de sierappel

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom