Snoeien van de krentenboom

Snoeien van de krentenboom

Snoeien |

Het Krentenboompje zorgt voor een kleurengenot het hele jaar door. De Amelanchier komt in de vorm van een heester of een kleine boom. Zijn natuurlijke vorm is fantastisch en verandert telkens van kleur. In het voorjaar krijgt de krentenboom bruinrode bladeren en witte bloemen. De bloei is tussen april en mei. Na de bloei in het voorjaar worden de bladeren groen en veranderen de bloemen in donkere krenten. Deze vruchten zijn lekker voor mensen en dieren. In het najaar krijgen de bladeren een prachtige herfstkleur: geel/oranje. Met de juiste verzorging houd je de krentenboom ontzetten lang mooi. Daar hoort snoeien natuurlijk ook bij.

Waarom moet je de Amelanchier snoeien?

De Amelanchier is een snelle groeier, maar groeit wel in een natuurlijke vorm. Het is daarom niet essentieel om de boom te snoeien. Wel is het goed om de heester af en toe te verjongen om de bloei mooi te houden. Ook wordt de krentenboom vaak gesnoeid als de takken wat wild gaan groeien.

Wanneer moet je de Amelanchier snoeien?

Verjonging snoei in mei

Als je de struik niet te groot wilt laten worden en te veel ver-houting wilt voorkomen, kun je na de bloei in mei een verjonging snoei toepassen. In ongeveer 3 jaar snoei je dan de struik helemaal. Bekijk de struik goed voor je begint te snoeien. Kies 1/3 van de takken om mee te beginnen, verdeeld over de struik. Snoei nooit alleen aan de buitenkant. Verdeel het gelijkmatig en snoei 1/3 van de takken terug tot op zo’n 40 cm (vanaf de grond). Snoei liefst terug tot vlak boven een naar buiten gerichte knop. Vanuit de knoppen zullen er weer nieuwe uitlopers groeien. In de daaropvolgende 2 jaar snoei je de rest van de takken kort zodat de hele struik verjongd wordt.

Snoeien in najaar of winter

Om een echte grote boom van het Krentenboompje te maken. Kun je de struik opkronen. Dit betekent dat je de onderste takken weghaalt om een echte boomkroon te maken. Doe dit het liefste in het najaar of in de winter. Zaag de laagste takken om de struik weg t scherp en schoon snoeigereedschap. Let er wel op dat je de takkraag spaart, door de lage takken niet glad langs de stam af te zagen. Dat is beter voor de gezondheid van de boom.

Snoei net als bij het verjongen niet in één keer alle dikke takken weg. Zaag een dikke tak af op ongeveer 10 cm van de stam. Houd bij dunnere takken zo’n 5 cm aan. De stomp die van de afgezaagde tak overblijft, kun je daarna nog verder afzagen. Houd ook hierbij voldoende afstand van de stam om de takkraag niet te beschadigen.

Daarnaast kan je zowel na de bloei als in de winter de krentenboom in een vorm snoeien. Om een mooi open kroon te behouden snoei je één of twee keer per jaar dode takken weg. Ook scheefgroeiende takken of wilde scheuten kan je gemakkelijk weghalen.

Wil jij meer weten over het snoeien van andere tuinplanten, bomen en heesters? Bekijk dan nu onze snoei blog voor meer informatie. Of wil jij dit voorjaar jouw krentenboom snoeien? Bekijk dan nu ons snoeiassortiment voor alle benodigdheden.

Recente posts