Anemonen planten en verzorgen

Anemonen planten en verzorgen

Tuinplanten |

Anemonen (Anemone) worden ook wel ‘windbloemen' genoemd. De bloemen van de anemonen bewegen bij het kleinste zuchtje wind. Anemonen zijn lieflijke bloemetjes die vooral in grote hoeveelheden veel bewondering oogsten. De meeste anemonen behoren tot de familie van de boterbloemachtige. Anemonen zijn afkomstig uit Zuid-Europa en Klein-Azië.

Verschillende soorten anemonen

Anemonen zijn in twee groepen te verdelen:

  • ‘De Caen' variëteiten (enkelbloemig)
  • ‘St. Brigid' variëteiten (dubbelbloemig)

De anemoon die het grootst wordt is de Anemone coronaria met een groeihoogte van ca. 25 cm. De bloemblaadjes hebben sprekende kleuren die kunnen variëren van prachtig wit, roze en rood tot diep paarsblauw. Anemonen zijn ook als snijbloem prachtig. Als u ze in een vaas wilt zetten zorg er dan voor dat de bloemen gesloten zijn als u ze snijdt.

Standplaats

De prachtige anemoon verlangt een zonnige plek. De anemoon wordt het liefst beschermd door een dek van lage vaste planten, zodat de winterhardheid gegarandeerd is. De Anemone blanda is een echte bodembedekker en wordt niet hoger dan 10 cm. Dit soort anemoon bloeit zowel in de zon als de schaduw en verwildert gemakkelijk. Vooral Anemone blanda 'White Splendour' is een lichtpunt op donkere plekken onder bomen en heesters.

Bloei

In bloei volgen de anemonen elkaar op: de Blanda bloeit in maart-april en de Coronaria in mei-juni. De bolletjes van beide anemonen zijn klein en hard en moeten van tevoren geweekt worden. Daarna zwellen ze in de grond op tot meer dan twee keer hun omvang. Plant ze daarom niet te ondiep. Het best kunnen de anemonen geplant worden op een diepte van ca. 7 cm.

Recente posts