Basistips om een mooie voortuin te ontwerpen

Basistips om een mooie voortuin te ontwerpen

Tuinplanten |

Vaak wordt de achtertuin als het paradepaardje van het huis gezien, maar vergeet ook zeker niet de voortuin. Want hoe groot of hoe klein ook, de voortuin is het visitekaartje van het huis. We geven hieronder een aantal handige basistips om zelf een mooie voortuin te ontwerpen.

Tip 1: Visitekaartje

Zorg voor eenheid en richt de voortuin zo in dat deze past bij de stijl van het huis en de rest van de straat. Dit geeft een rustig en harmonieuze uitstraling.

Tip 2: Rol van de voortuin

Een voortuin kan verschillende functies hebben. Zo kan er in de ene voortuin lekker in de zon gezeten worden, en wordt een andere voortuin voornamelijk gebruikt om de fietsen en vuilnisbakken neer te zetten. Voor iedere voortuin is wel een passend tuinontwerp te bedenken. Bedenk voor het aanpakken van de voortuin dus eerst goed welke functie de voortuin heeft of moet krijgen.

Tip 3: Combineer tuinplanten met bestrating

Geen bloemen en planten in de tuin komt kaal en sfeerloos over. Te veel groen kan snel een beetje rommelig overkomen. Voor een sfeervolle voortuin zonder al te veel onderhoud, is een combinatie tussen tuinplanten en bestrating een perfecte combinatie.

Denk bij het bestraten ook aan een speelse manier van het verdelen van de borders.

Tip 4: Kijkje bij de buren

Het mooiste is natuurlijk als de tuin nauw aansluit op de stijl van de buren. En dan hoeft de voortuin echt niet helemaal hetzelfde te zijn. Kijk naar kleur en vormen en laat deze terug komen in de eigen tuin. Door de voortuinen op elkaar af te stemmen, lijken de voortuinen net één grote tuin waardoor de eigen voortuin ook een stuk groter lijkt.

Tip 5: Welke materialen

Ok, na deze eerste tips is er misschien al een beeld ontstaan van het nieuwe tuinontwerp van de voortuin. Nu is het de beurt aan de materialen. Populair zijn tegenwoordig halfverharding of tegels gecombineerd met hout, zoals houten vlonders of planken. Door de combinatie van verschillende materialen krijgt de voortuin sfeer en karakter.

Tip 6: Kleuren

Kijk voor het gebruik van kleuren in de voortuin goed naar het huis. Kies voor contrast bij een wit huis. Combineer bij een bakstenen voorgevel grijs, wit en aarde tinten. Op zoek naar eenheid in huis en tuin? Laat dan de kleur van bijvoorbeeld de kleur van de kozijnen terug komen in de bloemen en planten. Kies voor bloemen in de zelfde tinten of lekker veel kleuren gemixt voor een vrolijk karakter.

Tip 7: Privacy

De hoogte van de beplanting in de voortuin is heel belangrijk voor de privacy. Plant om vanuit het huis naar buiten te kunnen kijken (en van buiten de woonkamer in) laagblijvende struiken of bomen met een kaal blijvende stam in de voortuin. Zorg voor planten met een hogere groeihoogte als er meer privacy gewenst is.

Recente posts