De onderhoudsvrije tuin

De onderhoudsvrije tuin

Tuinplanten |

Saai? Helemaal niet!

Volop genieten van een mooie tuin, maar een gebrek aan tijd om de tuin te onderhouden? Dan is een onderhoudsvrije tuin ideaal!

Onderhoudsvrij of onderhoudsarm?

Maar een geheel onderhoudsvrije tuin bestaat helaas niet, want ook zonder tuinieren wordt zelfs een tuin met alleen tegels na verloop van tijd vanzelf een oerwoud. We hebben het liever over een onderhoudsarme tuin. Voor een onderhoudsarme tuin geven wij hier een aantal handige tuinideeën zodat de tuin er mooi en sfeervol uitziet, zonder er veel tijd in te steken.

Tuin aanleggen

Moet de tuin nog worden aangelegd? Kies dan in het tuinontwerp voor keramische of tuintegels van natuursteen, gelegd met voegmortel, dit voorkomt maandelijks onkruid verwijderen. Tuintegels gecombineerd met grind zorgen voor extra sfeer in het tuinontwerp. Leg dan wel worteldoek onder het grind, dan krijgt onkruid ook hier geen kans. Zorg er wel voor dat het regenwater goed kan weglopen, dit vermindert groene aanslag aanzienlijk! Ook zijn er onderhoudsvrije tuinmeubelen te koop. Aluminium en kunststof tuinmeubelen hebben echt een stuk minder onderhoud nodig dan houten tuinmeubelen.

Onderhoudsvrije en groenblijvende struiken, bomen en planten

En last maar zeker niet least, de onderhoudsvrije en groenblijvende heesters, bomen en planten voor in de tuin! Ook in de onderhoudsvrije tuin mag ‘groen’ zeker niet ontbreken. Er zijn bijvoorbeeld talloze groenblijvende bomen, lang bloeiende struiken en kruidenplanten voor in de tuin te koop die geen of weinig onderhoud nodig hebben. Houd het bij drie of vier soorten in grote groepen bij elkaar, dat scheelt echt in het tuinonderhoud. Wintergroene planten en bomen verliezen in de herfst geen bladeren, dat scheelt weer vegen in de herfst! Zo is het op en top genieten van een mooie natuurlijke tuin met de kleurenpracht van de planten, zonder al te veel te moeten tuinieren.

Oja, en dan nog een heel klein beetje tuinieren…

Het enige dat rest, is af en toe af en toe de tuin bemesten, dit zorgt voor een mooie volle border zonder onkruid. Knip de uitgebloeide bloemen weg en geef de planten water op een hete zomerdag. Daar knappen echt alle planten van op. En ach, die tien minuten water geven na een drukke dag op het werk is toch eigenlijk zo gek nog niet? Plof daarna lekker op de loungebank met een wijntje, en de hele avond ligt nog in het vooruitzicht…

Recente posts