Helleborus: de mooiste winterbloeier

Helleborus: de mooiste winterbloeier

Tuinplanten |

Kerstrozen zijn onweerstaanbaar! Terwijl de tuin nog in een diepe winterslaap is, brengt de rijk bloeiende Helleborus het voorjaar alweer een stapje dichterbij. Daarnaast is de kerstroos een makkelijke plant die niet veel eisen stelt. Echt een aanwinst voor jouw tuin dus!

Eindeloze variaties met kerstrozen

Geen enkele plant heeft de laatste jaren zo'n opmars gemaakt als de Helleborus. Nieuwe soorten worden onder meer gevonden in de Balkan. Door deze planten te kruisen met al bekende soorten, ontstaan eindeloze variaties in bloemvorm en kleur. Elk gezaaid exemplaar is weer anders en kan een ‘collectors item' worden. Het meest spectaculaire van deze kerstroos zie je pas als je de plant van heel dichtbij bekijkt. De knikkende bloemen zijn aan de binnenkant vaak schitterend gespikkeld, of vertonen een verrassend kleurpatroon.

Helleborus als vroegbloeier

Heel bijzonder is de bloeitijd van de kerstroos. De eerste soorten beginnen al in december te bloeien, de laatsten bloeien door tot in april. Vorst kan de bloeitijd wel wat beïnvloeden. Dat kan in de tuin voor onverwachte verrassingen zorgen: het ene jaar zie je al vroeg bloemen boven de sneeuw uitkomen. Het andere jaar bloeit de Helleborus prachtig in combinatie met andere voorjaarsbloeiers. Na de bloei verschijnen puntige zaaddozen, die nog heel lang decoratief zijn.

De beste plaats

Zoals we al schreven: de kerstroos een makkelijke plant die niet veel eisen stelt. Een beschutte plaats, zon of halfschaduw en een niet te natte vruchtbare tuingrond is genoeg. De kerstroos groeit bijvoorbeeld goed in de halfschaduw van heesters en in een niet al te donkere bostuin. Maar ook in borders met vruchtbare grond doet de kerstroos het uitstekend.

De mooiste soorten Helleborussen

  • Helleborus argutifolius (ook wel H.corsicus genoemd), heeft mooi gemarmerd en getand blad en grote trossen knikkende, licht groengele bloemen. Na enkele jaren vormt deze kerstroos grote pollen. De Helleborus bloeit in de maanden maart - april.
  • Helleborus foetidus is een makkelijke, wilde plant die heel geschikt is voor de wat wildere tuin. Het blad is diep ingesneden, de lichtgroene bloempjes zitten in trossen.
  • Helleborus foetidus ‘Wester Flisk' heeft wat grotere bloemen met een rood randje. Deze kerstroos bloeit vroeg, namelijk in december-maart.
  • De gewone kerstroos, Helleborus niger, wordt veel door bloemisten gebruikt. De komvormige bloemen zijn prachtig wit van kleur. Helleborus niger groeit langzaam maar leeft lang. De kerstroos bloeit in de maanden januari-maart.
  • Helleborus orientalis is een verzamelnaam voor een groep kerstrozen die uit zaad zijn vermeerderd en variëren in kleur. De bloemen zijn veelal gespikkeld. Ze kunnen prachtig groen, wit, roodpaars of paars van kleur zijn. Helleborus orientalis houdt van vrij zware, kalkrijke grond. Deze kerstroos bloeit in de maanden maart-april, afhankelijk van het weer. Soms bloeit hij al in februari!
  • Synoniem voor Helleborus purpurascens is de Helleborus atrorubens. Deze kerstroos heeft prachtige donkerpaarse bloemen. Hij bloeit vroeg en rijk, maar is niet wintergroen. De bloeitijd is in de maanden februari-april. Plaats de Helleborus purpurascens droog en zonnig.

Recente posts