Siergrassen: een speels tafereel in de tuin

Siergrassen: een speels tafereel in de tuin

Tuinplanten |

Afgelopen jaren is de populariteit van siergrassen behoorlijk toegenomen. Het fraaie uiterlijk van deze planten en het veelal groenblijvende blad maken de siergrassen een blikvanger in iedere tuin! Ze komen uitstekend van pas als achtergrond voor vaste planten en ze zijn perfect voor grootschalige beplanting. Daarnaast zijn ze uitermate geschikt als accentplanten. Siergrassen zijn duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Reden te meer om een plekje in jouw tuin vrij te maken voor dit speelse tafereel! En in het najaar, wanneer de meeste vaste planten hun jaarlijkse hoogtepunt hebben gehad, laten de prachtige siergrassen zich van hun mooiste kant zien.

1. Festuca glauca

Festuca ook wel zwenkgras of schapengras genoemd is een makkelijk, laagblijvend, wintergroen siergras, dat om weinig onderhoud vraagt. Hoe armer de grond hoe blauwer het gras. Het groeit in pollen en maakt geen uitlopers zoals andere grassoorten. Dit maakt van Festuca een goede bodembedekker.

 

Festuca glauca, oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Frankrijk, heeft opvallend, smal, blauwgetint blad en behoudt gedurende de winter zijn kleur. In de zomer bloeit dit gras met bloemaren, die eerst de kleur van het gras aannemen om later te verkleuren naar strogeel. Mooie, goede, diepblauwe soorten zijn Festuca glauca ‘Elijah Blue’ en Festuca glauca ‘Intense Blue’. Beide worden ongeveer 40 cm hoog.

2. Cortaderia selloana

Pampasgras (Cortaderia selloana) wordt gezien als één van de mooiere siergrassen. Het is een fors groeiende plant die goed te combineren is. Ook als solitair is pampasgras echt de moeite waard. Zeker ook omdat de plant zo goed als wintergroen is. De hoofdbloei vindt in september plaats, maar de pluimen blijven lang mooi indien de weersomstandigheden gunstig blijven.

 

Alleen in hele strenge winters kan de plant bovengronds bevriezen, maar loopt dan in het voorjaar vrijwel altijd weer uit.

3. Carex testacea

Dit siergras uit Nieuw Zeeland is wintergroen en valt vooral op door de prachtig van olijfgroen naar oranje verkleurende dunne bladeren. Dit siergras bloeit met opvallende roodbruine pluimen die tot aan de winter aan de plant blijven. Dit heeft een fraaie mengeling van kleuren tot gevolg variërend van olijfgroen, geel, oranje,

bruin en rood. Zeer decoratief dus! Carex testacea 'Prairie Fire' is dan ook zo goed als het hele jaar mooi om te zien.

4. Ophiopogon planiscapus 'Niger'

Ophiopogon planiscapus 'Niger' is officieel geen siergras, maar past er qua look wel goed bij. Deze vaste plant trekt veel aandacht door zijn zwaardvormige, diepzwart paarse bladeren. De plant wordt niet hoger dan vijftien tot twintig centimeter. Het blad voelt leerachtig aan door de waslaag die er overheen ligt en bloeit met witte tot lichtroze bloemen in de periode augustus-september

Het is een plant die zich door middel van worteluitlopers uitbreidt en is daardoor goed in bedwang te houden. Net zoals bij zwenkgras (Festuca) vormt zich telkens op het uiteinde van een worteluitloper een toefje zwaardvormige bladeren. Staat dit toefje er eenmaal, dan groeit van daaruit weer een uitloper en herhaalt dit zich.

Voeg een accent toe

Siergras in het algemeen, en Festuca glauca in het bijzonder, dient als perfect accent voor jouw borders. Hier vult festuca glauca subtiel een border aan met diverse vaste planten zoals schildpadbloem en veenpluis.

Tip: Plant siergras her en der in je tuin. Laat hetzelfde gras op meerdere plekken terugkomen als accent en zo blijft jouw tuin blijft optisch verbonden.

Voeg privacy toe

Of siergras nu in een groepje of solitair staat, siergras speelt altijd een glansrol. Siergras in grote groepen kan de perfecte oplossing zijn voor het verbloemen van een lelijk uitzicht. Voor het beste effect, kies voor lange soorten zoals pampasgras.

Tip: Besef wel dat siergras in het vroege voorjaar gesnoeid moet worden, dus 2 maanden heb je geen plezier van het ‘scherm’.

Siergras in sierpotten

Dankzij de verschillen in vorm, kleur en hoogte, is siergras perfect voor sierpotten. Ideaal om het terras of balkon te voorzien van een eye-catcher.

Tip: Kies voor een witte pot. In combinatie met het donkere gras vormt dit een prachtig contrast!

Creëer najaarspracht

Siergras is met name aan het einde van het seizoen prachtig zodra de meeste vaste planten uitgebloeid zijn.

Tip: Carex testacea is een van onze favorieten als het gaat om een fantastisch kleureffect!

Recente posts