Terrasplanten in pot kleuren het terras!

Terrasplanten in pot kleuren het terras!

Tuinplanten | 10 maart 2021

Met vrolijk bloeiende terrasplanten geniet je de hele lente en zomer van een schitterende kleurenpracht op het balkon of terras. Zelfs bij minder goed weer ziet het er met deze rijkbloeiende planten nog zonnig en vrolijk uit! Terrasplanten zoals Fuchsia, Geranium (Pelargonium) en Petunia staan het liefst in de volle zon, maar er zijn er ook die het ook prima in de schaduw doen. Het voorjaar is dé tijd om de terrasplanten in een pot te planten. Plant ze in buitenpotten, balkonbakken, en hanging baskets of combineer ze met bloembollen. De mogelijkheden lijken eindeloos. Geef jouw terras of balkon een kleurrijke boost met terrasplanten en lees hieronder alle tips & tricks!

Zonnig terras of een terras in de schaduw?

Heb je een zonnig terras of juist eentje met veel schaduw? Pas jouw planten dan hier op aan en plant ze in mooie plantenbakken of bloempotten. De meeste terrasplanten houden van volle zon maar gelukkig zijn er ook soorten die goed in de schaduw of halfschaduw groeien. Welke terrasplanten zijn het meest geschikt voor jouw terras of balkon?

 • Heb je een terras of balkon op het zuiden? Kies dan planten die goed in de volle zon groeien en tegen droogte bestand zijn. Bijvoorbeeld anjers, margrieten, rozen, lavendel, Calibrachoa, Petunia en geranium (Pelargonium).
 • Een terras of balkon op het oosten krijgt ook vrij veel zon. Geschikte plantensoorten zijn onder andere blauw madeliefje (Felicia), viooltjes (Viola), Helichrysum en Petunia.
 • Heb je een terras op het westen? De terrasplanten kunnen op het westen veel wind krijgen. Kies daarom vooral stevige planten zoals Buxus, cyclamen, huislook, heide, bamboe en Spaanse margriet (Osteospermum).
 • Voor een terras op het noorden zijn sterke schaduwplanten geschikt, zoals bergthee, Hosta, varens, Rhododendron en klimop. Ook de Fuchsia, Astilbe, hortensia en het vlijtig liesje zullen op een schaduwrijke plek bloeien.

Terrasplanten combineren met bloembollen

Combineer terrasplanten ook eens met bloembollen voor extra kleur op het terras. Bloembollen zijn heel geschikt om in bloempotten en plantenbakken te planten. Bovendien bloeien veel bloembollen al vroeg in het seizoen zodat je vanaf maart al een kleurig terras kunt hebben. Plant voorjaarsbloeiende bloembollen in het najaar en zomerbloeiende bloembollen in de lente in verse potgrond. Plant in het najaar boven de bloembollen fleurige winterviolen om de bloempot alvast kleur te geven in de winter. Vroeg bloeiende bloembollen zullen dan in het voorjaar tussen de violen door groeien. Leuk, een oase van bloemen op het terras!

Terrasplanten in pot planten

Niet alleen de plant, maar ook de bloempot of plantenbak is bepalend voor de sfeer op het terras of balkon. Wij hebben een ruim assortiment in mooie buitenpotten. Kies voor een harmonieus resultaat bloempotten die in kleur en stijl goed bij elkaar passen en aansluiten bij de stijl van de tuin en het interieur. Hoe een bloempot planten? In de volgende stappen leggen wij je uit hoe je het beste terrasplanten in een pot plant:

 1. Neem het liefst een ruime buitenpot, hierin kunnen de terrasplanten zich optimaal ontwikkelen.
 2. Zorg ervoor dat er gaten onderin de bloempot zitten waardoor overtollig water weg kan lopen.
 3. Bedek de bodem van de pot met een laagje potscherven of kleikorrels.
 4. Gebruik altijd goede, verse potgrond waar voldoende voedsel in zit voor de planten.
 5. Zet de kluit van de plant op de juiste hoogte, vul de pot verder met potgrond en druk voorzichtig aan.
 6. Geef direct na het planten ruim water.

Hanging Baskets op het terras of balkon

Beplant ook eens een hangmand of hanging basket met terrasplanten voor een spectaculair resultaat op het terras of balkon. Mooi is een mix van bloeiende hangplanten en bladplanten. Maar ook klimplanten, zoals de klimop (Hedera) en Mexicaanse klokken (Rhodochiton) kunnen goed in hanging baskets. De klimplant hangt in een hanging basket decoratief over de rand naar beneden. Beplant een hangmand in het voorjaar rijk met terrasplanten. Zo zal de mand al snel transformeren in een kleurrijke bol van bloemen. Verschillende planten in de hanging basket kunnen zelfs tot in de herfst decoratief zijn. Hang de mand aan een pergola, standaard of een speciale muurhaak op een mooie plek in de volle zon.

Zelf een hanging basket maken?

 1. Bekleed de hanging basket met een kokosmat, mos of de grote bladeren van bijvoorbeeld een Hosta, groothoefblad of rabarber.
 2. Leg onderin een plastic zak met een klein gaatje erin zodat het gietwater langer in de mand blijft.
 3. Vul de mand voor de helft met verse potgrond.
 4. Kies terrasplanten met een kleine potmaat en plant ze horizontaal langs de rand zodat ze over de rand van de hangmand steken.
 5. Vul aan met potgrond en plant de overige planten bovenin de hangmand.
 6. Geef de hanging basket zeer regelmatig ruim water en voeg om de week vloeibaar plantenvoedsel in het gietwater.
 7. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen om herbloei te bevorderen.

Enkele mooie terrasplanten voor een hanging basket bijvoorbeeld voor babytranen (Bacopa), hangbegonia (Begonia pendula), winde (Convolvulus sabatius), bellenplant (Fuchsia), klimop (Hedera helix), pronkerwt (Lathyrus), hanggeranium (Pelargonium), Petunia, hoornviooltje (Viola cornuta) en ijzerhard (Verbena).

Tip: Zet de hanging basket tijdens het beplanten op een emmer of bloempot zodat de mand niet wiebelt. Nog kans op vorst in het voorjaar? Zet of hang de mand tijdelijk in een vorstvrije ruimte.

Verticaal tuinieren met terrasplanten

Geen plek voor buitenpotten? Of hou je van veel 'groen' op het terras of balkon? Dan is verticale tuin misschien wel iets voor jou! Verticaal tuinieren is dé oplossing voor kleine tuinen, balkons en lelijke muren of schuttingen. Zo wordt het terras of balkon groener, zonder dat het extra ruimte inneemt! Met een speciaal verticaal tuinieren systeem gaat dit heel eenvoudig.

Dit systeem kan je op elk verticaal oppervlak ophangen. Het is belangrijk dat de aarde voldoende vochtig blijft, een verticale tuin droogt namelijk sneller uit. Daarom is een variant inclusief irrigatiesysteem erg handig. Je kan de verticale tuin in het voorjaar beplanten of inzaaien met bijvoorbeeld Petunia, ijzerhard (Verbena), vlijtig liesje (Impatiens), babytranen (Bacopa) en hanggeraniums (Pelargonium). Ook decoratieve bladplanten, zoals klimop (Hedera) en purperklokje (Heuchera) doen het goed in een verticale tuin.verticaal tuinieren systeemZelf een verticale tuin maken? Met een paar handige handen maak je met lege petflessen, simpele draadnetten of een houten pallet ook een leuke verticale tuin.

Het is ook mogelijk zelf een verticale plantenbak te maken, bijvoorbeeld van een houten pallet.

Terrasplanten verzorgen

Met een goede verzorging zullen terrasplanten beter groeien, maar ook rijker en langer bloeien. Houd wel altijd rekening met de wensen van de plant. Groeit de plant het liefst in de zon of juist in de schaduw? Kan de plant goed tegen droogte? Op de juiste plek en met de juiste verzorging groeien terrasplanten uitstekend in een bloempot of balkonbak.

 • Bijmesten - Terrasplanten moeten in een korte tijd veel presteren. Omdat de voedingsstoffen in de potgrond na ongeveer vier weken opraakt, is het belangrijk om regelmatig bij te mesten. Ze hebben hiervoor speciale terrasplantenmest nodig. Kijk altijd goed op de verpakking naar de juiste verhouding en de regelmaat van het bijmesten.
 • Bloemen - Verwijder de uitgebloeide bloemen regelmatig om herbloei te bevorderen.
 • Water geven - Laat de potkluit niet uitdrogen en geef regelmatig water. Een buitenpot met een goed werkend watergeefsysteem helpt het vochtgehalte op peil te houden. Ook zijn er handige watergeefsystemen beschikbaar voor het bewateren van terrasplanten in een pot.

Tip: De aarde in een buitenpot droogt in de zomers snel uit. Regelmatig water geven is daarom van belang. Te natte grond is echter ook niet goed voor de ontwikkeling van de planten. Plaats de buitenpot daarom zo dat het water via de afvoergaten goed weg kan lopen. Leg zo nodig enkele latjes of stenen onder de pot.

Planten water geven tijdens vakantie

Als je op vakantie gaat, neem je de planten vast niet mee het vliegtuig in. Maar hoe overleven de ijverig bloeiende plantjes jouw vakantie? De planten zullen na een warme dag echt water nodig hebben. Hiervoor zijn handige automatisch watergeefsystemen te koop waarbij in elke buitenpot een druppelslang kan worden geplaatst. Een eenvoudige computer en een vochtmeter zorgen, terwijl je weg bent, voor de juiste hoeveelheid water. Planten water geven met plastic flessen kan ook, hiervoor zijn handige bewateringskegels te koop waarop je een fles water plaatst. Een aardige buurman die de planten in de tuin water geeft, is natuurlijk ook een uitkomst.

Recente artikelen

Azalea: kleurrijke voorjaarsbloeier
Zo maak jij je eigen droogboeket
Leg zelf jouw perfecte tuin aan!

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Ceska Republika Ceska Republika
 4. Deutschland Deutschland
 5. France France
 6. Italia Italia
 7. Magyarország Magyarország
 8. Nederland Nederland
 9. Österreich Österreich
 10. România România
 11. Schweiz Schweiz
 12. Suisse Suisse
 13. United Kingdom United Kingdom