Vaste geraniums

Vaste geraniums

Tuinplanten | 19 april 2021

De vaste geranium is een winterharde plant in zo'n 300 verschillende soorten. De plant is bijzonder makkelijk en kan vermeerderd worden door hem te scheuren. Bijzondere geranium soorten zijn: Garanium macrorrhizum, Geranium phaem, Geranium platypetalum en Geranium sanguineum.

Ooievaarsbek

De naam Geranium komt van de Griekse naam Geranion dat kraanvogel betekent. De Griekse naam verwijst naar de vrucht van het plantje. Deze vrucht lijkt namelijk op de kop en snavel van een kraanvogel of ooievaar. Hierdoor heeft de plant de Nederlandse naam 'Ooievaarsbek' gekregen. Geraniums zijn bijzonder makkelijke planten: geef ze een plekje uit de volle zon en voldoende water, dan bloeien ze prachtig. Je kan de plant vermeerderen door hem te ‘scheuren'. Oftewel, trek de planten met genoeg wortels uit elkaar.

Verschillende soorten Geraniums

Er zijn ongeveer 300 verschillende soorten geraniums bekend. Enkele bijzondere soorten zijn:

 • De Geranium macrorrhizum is een geliefde geranium die er in verschillende variëteiten is. Ze hebben heldere groene bladeren. Na de eerste vorst verkleuren deze bladeren mooi rood. Geranium macrorrhizum bloeit van april tot augustus. De bloemkleur varieert van wit tot roze en zelfs donkerrood (Bevan's Variety). Het blad van deze plant ruikt heerlijk en was vroeger de grondstof voor geraniumolie.
 • Geranium phaem is bijzonder vanwege zijn dieppaarse tot bijna zwarte bloemen die de plant van mei tot augustus sieren. Ook het blad is vaak apart roodpaars gevlekt. Geranium phaem doet het goed op een schaduwrijk plaatsje. Er is ook een witte variant: de 'Album'.
 • Geranium platypetalum (afkomstig uit de Kaukasus) is een erg makkelijke en sterke plant. Hij heeft paarsblauwe bloemen met donkerpaars gekleurde adertjes. De bladeren zijn vrij groot en de stengels sterk behaard. Geranium platypetalum breidt zichzelf uit en is dus erg geschikt voor verwildering.
 • Geranium sanguineum, een bloedrode Ooievaarsbek, is een soort die het goed doet in rots- of muurtuintjes. Deze laagblijvende, langzaam groeiende plant bloeit de hele zomer door met paarsrode bloemen. Het is een echte zonaanbidder!

Recente artikelen

Winter checklist: maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar
De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom