Snoeien de wilde takken bij rozen

Snoeien de wilde takken bij rozen

Snoeien | 16 april 2021

Rozen worden al eeuwen gekweekt om hun schoonheid. Om rozen te vermeerderen worden ze geënt op een ‘wilde' onderstam. Bij rozen kunnen ook ‘wilde takken' ontstaan. Dit zijn de takken die uit de wilde onderstam van de roos groeien.

Rozen enten

Enten is een bijzondere manier van vermeerderen van planten, vooral bij rozen. Deze manier van vermeerderen kan je het beste uitvoeren in augustus of vroeg in september. Als je een roos ent, zet je een ander soort roos op een ‘wilde' onderstam van de roos. Dit doe je als volgt:

 • Begin bij de wortelstok, maak een T-vormige snede met een scherp mes, laag bij de wortelstok in geval van struikrozen, of op de hoek van een zijtak 60 cm of meer van de grond bij stamrozen.
 • De ent wordt genomen van een bloeiende scheut, het mes plaatst men vlak onder een oog, men snijdt midden door een tak, daarna horizontaal langs het oog en 1,5 cm daarboven eindigt de snede. Het hindert niet of er iets van de schors is afgegaan.
 • Licht nu met de vingernagel het witte stukje hout op dat onmiddellijk onder de groene huid ligt. Als het hout rijp is, moet het er gaaf uitkomen zoals een half maantje. Als het echter plakkerig is, dan kan men beter wachten met de enting en ze een week uitstellen. Als het sap niet vrijuit kan stromen, bestaat er gevaar dat de operatie niet lukt.
 • Als de ent vrij is, steek haar dan in de gereedgemaakte snee in de tak.
 • Duw haar omlaag met de punt van een mes, zodat ze er precies in past.
 • Snij snippertjes bast af en bind de ent zorgvuldig vast met raffia. De afgesneden randen moeten geheel bedekt zijn en alleen de ent aan de lucht blootgesteld.

Wilde onderstammen

Waarom onderstammen ‘wild' worden genoemd is niet helemaal duidelijk. Ze zijn namelijk helemaal niet wild. Het zijn soorten met een sterk wortelgestel, waarop andere soorten, met mooiere bloemen, maar een minder wortelgestel worden geënt/geoculeerd. In het spraakgebruik worden ze ‘wilde' onderstammen genoemd.

Wilde takken

Het kan gebeuren dat ook aan het gedeelte onder de ‘wilde' onderstam nog een of meer takken groeien, dat zijn ‘wilde' takken. Daar zal je waarschijnlijk geen mooie bloemen van krijgen. Je kan deze ‘wilde' takken in het geheel weg snoeien. Snoei zo dicht mogelijk bij de onderstam het ‘wilde' hout weg.

Recente artikelen

Zo snoei je de boerenhortensia
Snoeien van de krentenboom
Snoeien van de sierappel

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom