Bamboe Fargesia

Bamboe Fargesia

Tuinplanten |

Voor een Aziatische look of gewoon om meer groen in de tuin te krijgen: de Bamboe Fargesia. Het is de bekendste soort van niet-woekerend bamboe. Perfect dus als haag van jouw tuin!

Een tuin vol groene grassen

Bamboe behoort tot de Grassenfamilie, de Poaceae. Toch zijn bamboes geen gewone grassen. In tegenstelling tot andere grassen zijn de stengels hol. Daarnaast zijn bamboe soorten geliefd door de uitzonderlijke lengte die ze kunnen halen. Er zijn vele verschillende soorten bamboe. De meest voorkomende bamboesoorten in de tuin behoren tot het geslacht Fargesia. Dit komt doordat Fargesia’s niet woekeren. Dit betekent dat de plant niet wild zal gaan groeien door de hele tuin. De soorten van dit geslacht blijven relatief klein en breiden zich slechts langzaam uit. Dit in tegenstelling tot de leden van de andere bamboegeslachten, die flink voort kunnen woekeren. De Fargesia is in de zomer en in de winter groenblijvend.

Een bamboe planten als haag

Bamboe kan overal in de tuin staan. Sommige soorten zijn zelfs geschikt om op pot te planten. Toch is de Bamboe Fargesia het populairst als haagplant. Dit komt door de flink hoogte en mooie volheid die de plant kan krijgen. De Fargesia zelf houdt van alle plekken in de tuin. De grond waar de tuinplant wordt geplant moet wel altijd licht vochtig blijven. Daarnaast houdt de tuinplant van een zonnig plekje. Graaf een ruime geul waar de planten in komen te staan. Plaats de kluiten van de planten in de geul met zo’n 30 tot 40 centimeter tussen de planten. Vul de gaten op met verse potgrond en geef water bij voor een goede start.

De Bamboe Fargesia groeit door middel van nieuwe scheuten. Elke jaar ontwikkelt de plant deze nieuwe scheuten. Deze groeien vanuit de grond door de plant heen omhoog. De plant zal dus alleen in de hoogte groeien en wat voller worden. Het zal nooit wilde gaan groeien in andere richtingen. Bij een lengte van ongeveer 3 meter zal de plant stoppen met groeien en alleen nog voller worden. In de breedte wordt de Fargesia zo’n 80 tot 100 cm. Kortom, een mooi volle groen haagplant!

Fargesia verzorgen

De Fargesia is een makkelijke plant. De plant heeft weinig eisen qua grondsoort, heeft ongeveer 2 keer per jaar voeding nodig en is winterhard. De plant kan dus het hele jaar buiten blijven staan en heeft weinig aandacht nodig. Het belangrijkste is dat de bamboeplant genoeg water krijgt. Doordat de plant veel bladeren heeft en steeds nieuwe aanmaakt, heeft het vaak een grote dorst. De plant helpt je een handje wanneer er water gegeven moet worden. De bladeren beginnen dan licht op te krullen om verdamping te voorkomen. Leg dan een tuinslang bij de wortels om te plant te bewateren.

Een haag van 3 meter is misschien wel wat hoog. Gelukkig is de Fargesia heel goed te snoeien. De beste periode om te snoeien is in juni. Knip de nieuwe scheuten en de oude takken terug tot de gewilde hoogte. Ook kan je de plant in een vorm snoeien. Maak bijvoorbeeld een mooie boog in je haag. Wees niet bang dat je de plant te kort snoeit. Elk jaar zullen er weer nieuwe scheuten komen en groeit de plant weer terug.

Wil jij meer weten over de verzorging van de Fargesia en andere bamboesoorten? Lees dan onze blog over het verzorgen van bamboeplanten.

Recente posts