Zo verduurzaam jij jouw tuin

Zo verduurzaam jij jouw tuin

Tuinplanten |

Vind jij het belangrijk om mee te helpen aan een groenere wereld? Begin dan in je eigen tuin. Planten nemen CO2 op en stoten zuurstof uit. Daarnaast zorgen planten voor beschutting voor dieren. Met onze 4 tips kun je heel makkelijk je tuin verduurzamen!

Tip 1: Tegels eruit, groen erin

Is het jou wel eens opgevallen hoe warm de tegels in de zomer kunnen worden? Tegels houden ontzettend lang warmte vast, wat niet even goed is voor de aarde. Planten verkoelen juist. Heb je veel tegels in je tuin? Je kan er vast een paar missen. Vervang ze door vaste planten, bomen of heesters!

Er zijn genoeg simpele opties om jouw tuin te vergroenen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gazonterras? Plant een gazon op de plek waar eerst jouw tegelterras lag. Door bodembedekkers aan de rand van het gazon te planten creëer ook extra schaduwplekken voor de nuttige dieren in de tuin. Ook wordt de kans op onkruid een stuk kleiner.

Wil jij toch nog een betegeld terras houden? Maak dan een groene terrasomheining. Dit doe je door de buitenste rand met tegels te vervangen door een kleurrijke combinatie van bloembollen en vaste planten. Vrolijk en goed voor de natuur. Zorg dan wel voor nog wat natuurlijke verkoeling in de vorm van een boomparasol of pergola met klimplanten.

Tip 2: Ga voor meer planten

De basis van een groene tuin zijn de planten. De plantsoorten die je kiest zijn erg belangrijk voor de gezondheid van de tuin en het aantrekken van nuttige insecten. Biologische gekweekte tuinplanten helpen het bodemleven. Deze planten zijn volledig zonder chemische middelen gekweekt. De goede bacteriën en schimmels zorgen voor een gezondere tuin en sterke planten. Geef jouw planten af en toe biologische voeding om ze gezond te houden. En dit zorgt ook voor groener blad en meer bloemen!

Inheemse planten zijn ook een goede keuze. Dit zijn planten die hun oorsprong vinden in het gebied van jouw tuin. De planten zijn de grond en het klimaat gewend, waardoor ze minder verzorging nodig hebben en langer gezond blijven. Ook zorgen deze planten voor meer biodiversiteit. Vlinders en bijen zijn bijvoorbeeld gek op inheems groen. Deze insecten beschermen de tuin tegen ongedierte, helpen bij de voortplanting van planten en bloemen, en verzamelen nectar.

Tip 3: Groene dak- en muurbedekking

Groene dak- en muurbedekking houden in de zomer de warmte buiten. Dit scheelt in huis een hoop airconditioning en het ziet er natuurlijk prachtig uit. . Een perfecte plant hiervoor is de Hedera. Deze snelgroeiende plant is binnen no time over je hele buitenmuur geklommen.

Bloeiende klimplanten geven een Mediterrane sfeer aan de buitenmuur. Denk aan een clematis, klimroos, klimhortensia of blauwe regen. Deze zijn niet zelf hechtend en hebben klimhulp nodig. Zo kun je elke zomer genieten van een koel huis en prachtige bloemen op de muur.

Platte daken stoten ook veel warmte uit. Groene dakbedekkers werken ontzettend goed als isolatie, maar verlengen ook de levensduur van het dak. Daarnaast hoeft het bijna niet onderhouden te worden. Een sedumdak is een grote groentrend. Op zo’n groen dak worden vetplantjes, mossen en bloeiende planten gezet. De bloeiende planten trekken ook nog eens bijen aan. Deze gebruiken het dak als rustplaats om daarna door te vliegen naar plekken waar ze voedsel kunnen vinden.

Tip 4: Water in de tuin

Water zorgt voor verkoeling tijdens een hete zomer, trekt dieren aan en bevochtigt de planten. Dus wat dacht je van een vijver? Geef de vijver kleur met oever- en moerasplanten. Plant zuurstofplanten in de vijver om het water helder te houden. Zo kun je vanuit de tuin vissen zien zwemmen en genieten van libellen. Graaf een aantal beekjes vanuit de vijver om de hele tuin te voorzien van water. Zo hoef je zelf amper nog de planten water te geven. In de zomer zal je vogels en egels in de tuin zien om af te koelen en te drinken. Dit geeft een supergezellige sfeer! Ga jij voor een grote zwemvijver? Dan kan de vijver ook voor jou verkoeling bieden. Dubbel plezier dus!

Door één van onze tips te volgen zet je een stap naar een groenere wereld!

Recente posts