Maak van jouw kleine tuin een droom paradijs

Maak van jouw kleine tuin een droom paradijs

Tuintrends | 25 juli 2021

Vind jij jouw tuin wat aan de kleine kant en wil je deze toch wat groter laten lijken? Door gebruik van het juiste groen kan jij jouw tuin optisch groter laten lijken. Zo maak jij voor jezelf een jouw kleine paradijs net iets groter. Wij geven je een aantal tips om de tuin groter te laten lijken en gezelliger te maken.

Grijzige tegels eruit, fris groen erin

Allereerst nemen we afscheid van zo veel mogelijk tegels. Hoe meer tegels jij in jouw tuin hebt liggen, hoe minder ruimte je overhoudt om aan de slag te gaan met groen. En zoals we hiervoor al vermelden, het is juist groen wat je helpt om een tuin groter te laten lijken. Op de plek waar eerst jouw tegels lagen, komen nu bloembollen of kleurrijke tuinplanten te staan. Kruipende bodembedekkers als Tijm, Phlox of Campanula’s geven in een keer veel kleur, zonder dat het veel ruimte inneemt. Het kan namelijk zowel tussen jouw gazon, in de volle grond of tussen de overgebleven tegels geplant worden.

Tegels vervangen door een pad van gras kan een mooie oplossing zijn om jouw tuin meer open te laten lijken. Laat dit paatje slingerend door de tuin lopen voor een optisch grotere tuin. Samen met de kleuren van de bloeiende planten geeft het gras een vrolijk en ruimtelijk gevoel.

Groene tuinomheining op de plek van de schutting

Voor meer kleur in de tuin vervang je de schutting voor haagplanten. Haagplanten geven bij de juiste combinatie ook nog eens het gevoel van een grotere tuin. Kies jouw favoriete haag en plant deze telkens met hetzelfde patroon (zelfde plantafstand en hoogte van de plant), voor een optisch grotere tuin. Ga jij voor een rode Zuurbes of een fris groene Liguster? Deze natuurlijke tuinomheining is perfect om jouw tuin af te sluiten van de buiten wereld. Kom helemaal tot rust in jouw eigen privé resort. Wil je helemaal in de zen stemming komen? Kies dan voor een haag van bamboe. De niet-woekerende Fargesia is hier perfect voor. Heb jij liever een zen hoekje in de tuin? Maak dan een natuurlijke afscheiding met siergrassen. Perfect als jij rustig wil mediteren.

Tip: Dit optisch bedrog werkt ook perfect met andere tuinplanten. Zet dus zoveel mogelijk van jouw favoriete planten in de tuin.

Rustige kleuren en hoogte verschillen

Spelen met kleur en hoogtes heeft ook een positief effect op de optische grootte van jouw tuin. Zo straalt een tuin met rustige tinten van dezelfde kleur eenheid uit. Kies bijvoorbeeld voor verschillende soorten blauw en paars. Ook de volgorde van de kleuren is een optie om de tuin groter te laten lijken. Begin met donkere kleuren vooraan in de tuin en laat deze overlopen in steeds lichtere kleuren. Dit creëert meer diepte in de tuin. Het diepte effect kunnen we nog eens versterken met planten en bloemen in verschillende hoogtes. De lage planten komen vooraan en werken door naar achter. Onze bloembollen zijn perfect om deze contrasten aan te brengen in jouw tuin. Combineer de vrolijke bollen met laagblijvende heesters zoals hortensia’s of vaste planten als lavendel.

Om je een handje te helpen, geven we alvast een mooi voorbeeld:

 • We beginnen met donker paarse ranonkels vooraan. Deze leuke bloembollen geven wel 8 tot 10 bloemen per bol en worden zo’n 30 tot 40 centimeter hoog. De hele zomer door heb je plezier van deze mooie bloeiers.
 • Daarachter gaan we een stapje hoger met roze Dahlia’s of ga gelijk over op een mix met een heester als de lavendel. Groot bloemige Dahlia’s kunnen zo’n 90 centimeter worden en bloeien lekker lang, van juli tot oktober.
 • De laatste zone maken we met heel licht roze of witte gladiolen. Deze hoog groeiers kunnen tot een meter hoog worden en bloei ongeveer dezelfde periode als de Dahlia’s. Een grote bloemen pret en jouw tuin die groter lijkt, wat wil je nog meer?

Ga de hoogte in

Heb jij niet veel ruimte in tuinoppervlak? Ga dan de hoogte in! Verticaal tuinieren is dé opkomende trend van deze jaren. Verticaal tuinieren kan je doen door planten te laten klimmen of door zelf een verticale stellage te maken met planten daar in. Klimplanten zijn bijvoorbeeld ideaal om jouw buitenmuur of pergola een extra kleurtje te geven. Een makkelijke groenoplossing is de Hedera helix. Deze bekende klimmer hecht zichzelf aan jouw muur en blijft groeien totdat de plant geen ruimte meer heeft. Maar als je ons goed kent, weet je dat wij van meer kleuren dan groen houden. Voor een echte romantische sfeer in de tuin kiezen we voor de lieflijke klimroos of een vrolijke clematis. Deze klimplanten hebben wel een beetje hulp nodig om te groeien in de vorm van een klimrek. Bevestig dit rek aan de muur en bind de ranken van deze plant vast aan het rek. De roos en de clematis gaan ook erg goed samen. Maak prachtige klimmende combinaties voor jouw romantische tuin. De clematis bloeit in mei en juni, waarna de roos begint te bloeien en zijn mooie bloemen laat zien tot in november.

Een andere manier van verticaal tuinieren kan je doen doormiddel van een plantenrek. Schroef het rek aan de muur en hang er allerlei vrolijke potjes in met jouw lievelingsplanten. Kies wel voor kleine plantjes zodat de potten niet te zwaar worden.

Wil jij aan de slag gaan om jouw kleine tuin om te toveren tot een grote droomtuin? Bekijk dan ons ruime assortiment tuinplanten en steek de handen uit de mouwen.

Recente artikelen

Tuintrends van 2022
Zo creëer je een betoverende woestijntuin: 6 tips!
Op vakantie in jouw tropische Bali tuin

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Deutschland Deutschland
 4. France France
 5. Nederland Nederland
 6. Österreich Österreich
 7. Schweiz Schweiz
 8. Suisse Suisse
 9. United Kingdom United Kingdom