De Engelse tuin

De Engelse tuin

Tuintrends |

Een tuinstijl met allure

Gezellige zitplekjes, spannende doorkijkjes en weelderige borders vol kleurige bloemen van rozen, rozen en nog meer klassiekers, dát is de Engelse tuin!

Ook liefhebber van deze romantische en natuurlijke sfeer van de Engelse tuin? Deze karakteristieke tuin kan met een beetje groene vingers prima in eigen tuin gerealiseerd worden. Alleen al met de juiste tuinplanten ontstaat er een weldadige mix die zo kenmerkend is in de Engelse cottage tuin. Door de diversiteit van tuinplanten met verschillende kleuren en geuren is het vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst volop genieten.

Uit deze Engelse voorbeeldtuin zijn veel tuinideeën te halen die ook zeker geschikt zijn voor de wat kleinere tuin of zelfs voor op het balkon!

In de romantische Engelse voorbeeldtuin zijn de borders rijkelijk gevuld met een mix van vaste planten, een- en tweejarigen. Vaste planten die goed bij deze Engelse tuinstijl passen, zijn natuurlijk rozen en geraniums, maar ook vrouwenmantel, lavendel, kattenkruid en salie mogen niet ontbreken. Mooie tweejarige planten zoals het vingerhoedskruid en duizendschoon doen het ook prachtig in de Engelse tuin. De pergola in de voorbeeldtuin wordt versierd met een rijkbloeiende witte klimroos, maar ook een blauwe regen of een heerlijk geurende kamperfoelie past perfect in de Engelse tuinstijl. Accessoires in bijpassende kleuren versterken de Engelse tuinstijl in de tuin nog meer, zoals tuinkussens met bloemenprints, hanging baskets vol eenjarige zomerbloeiers, een rozenboog en bloempotten, al dan niet van terracotta of keramiek.

Engelse tuin aanleggen

Een natuurlijk ingerichte tuin met organische vormen, uitbundig bloeiende en geurende borders zijn de basis voor een Engelse sfeer in de tuin. Voor het aanleggen van een Engelse tuin heb je echt geen tuinarchitect nodig. Met de volgende Engelse tuin ideeën creëer je eenvoudig een Engelse tuin.

  • Leg voor een geslaagde basis voor een Engelse tuin eerst een tuinpad aan.
  • Maak deze van kleine getrommelde stenen en laat het tuinpad vanaf het huis tot achterin de tuin lopen.
  • Zet aan het eind van het tuinpad een sierlijke pergola met daaronder een tuinbank van hout, steen of metaal.
  • Twee smalle borders aan weerszijde van het tuinpad met een of twee iets grotere struiken of bomen geven hoogte en diepte aan tuin.
  • Is er nog ruimte over voor een vijver? Water past ook mooi in het plaatje van de populaire Engelse tuinstijl.
  • Zorg om de basis tuin helemaal of te maken nog voor een persoonlijke touch zoals oude zinken emmers, een oud houten kratje of verweerde terracotta pot. Beplant ze met een- en tweejarigen en zet ze op een mooi plekje op het terras of langs het tuinpad.

Met een spiegel wordt de optische illusie van een verrassend doorkijkje gecreëerd.

Rozen, rozen en nog meer klassiekers!

Als de basis van de Engelse tuin is aangelegd, maak dan een beplantingsplan om de borders te vullen met tuinplanten. De Engelse tuin bestaat voornamelijk uit vaste (wintergroene) planten en bloeiende planten. Echte klassiekers in de Engelse tuinstijl zijn toch wel rozen en hortensia’s. Mooi in een zonnige border maar ook in een sierlijk bloempot is deze vaste plant een lust voor het oog. Een pergola of rozenboog met kleurrijke klimplanten zoals de clematis of de geurende kamperfoelie zijn prachtige aanvullingen in de Engelse tuin. Ook hanging baskets maken het plaatje van de Engelse tuin compleet. Vul een hanging basket met de geranium, petunia en lobelia voor een mooie waterval van kleuren. Snel en eenvoudig een Engelse border aanleggen? De kant-en-klare zaadmat voor borders maakt het creëren van de Engelse tuin helemaal makkelijk!

Typerend voor een Engelse tuin, zo’n tuinpad met begroeide pergola!

Tip!
Maak voor het beplantingsplan eerst een plantenlijst en let hierbij op de kleur, bloeitijd en de groeihoogte van de tuinplanten. Ook is het belangrijk om op de favoriete standplaats van de plant te letten. Bekijk hoeveel planten er nodig zijn per m2 en verdeel de tuinplanten over de beschikbare ruimte. Denk bij het maken van een beplantingsplan ook aan vaste planten zoals kruiptijm, het Zeeuws knoopje en het vingerhoedskruid als echte sfeermakers in de Engelse tuin. Andere kenmerkende vaste planten in de Engelse tuin zijn o.a. ridderspoor, zonnehoed, Monarda en duizendblad.

Recente posts