Het verplanten van jouw tuinplanten

Het verplanten van jouw tuinplanten

Tuinplanten |

De tuin is net een klein groen paradijs: je geniet dagelijks van jouw eigen stukje natuur. Jouw favoriete bomen en tuinplanten komen hier samen om jouw dag kleur te geven. Er is zoveel keuze aan groen voor in de tuin dat je haast niet kan kiezen. Van bloembollen tot bomen en van klimplanten tot bodembekkers, ze maken je allemaal vrolijk. Eens in de zoveel tijd wil jij weer wat nieuws in de tuin. Nieuwe kleuren, nieuwe planten en een nieuwe inrichting. Jouw favoriete planten moeten natuurlijk een plekje krijgen in jouw gloednieuwe tuin. Verplant deze naar een nieuwe plek in de tuin.

Verplanten van bomen, heesters en vaste planten

Voor het verplanten van bomen, heesters en vaste planten geldt ook de periode tussen oktober en maart. Dan zijn de planten in rust en zijn de blaadjes eraf gevallen. Planten, en voornamelijk bomen, die al lang op dezelfde plek staan zijn eigenlijk niet meer verplantbaar. De kans dat deze het overleefd is zeer klein. Belangrijk bij het verplanten is dat de wortels zo veel mogelijk intact blijven. Het beste tijdstip om te verplanten is vroeg in de morgen of laat in de avond omdat op er dan weinig tot geen sapstroom is. Daarnaast raden we aan het te doen op een bewolkte dag zodat de wortels niet beschadigd kunnen worden door het zonlicht.

Bij het verplanten van bomen, heesters en vaste planten volg je de volgende stappen:

  1. Om de plant voor te bereiden op het verplanten, graaf je (het liefst een maand van te voren) alvast een geul op zo’n 40 cm van de stam. Zo kan de wortelkluit nieuwe haarwortels laten groeien voor de wortels die zijn geraakt bij het graven. Deze zijn uiteindelijk nodig om te hechten op de nieuwe plek en voedingsstoffen op het nemen.
  2. Graaf de kluit uit maar wees voorzichtig, zodat zo min mogelijk wortels beschadigd worden. Wikkel de kluit in een laken om deze te beschermen.
  3. Graaf een gat, groter op dan de kluit, op de nieuwe plek waar de plant gaat komen. Kies altijd een nieuwe plek met verse potgrond om ongedierte bij de plant te voorkomen. Maak de grond ook altijd los voor de kluit de grond in gaat.
  4. Zet de kluit in het gat met de bovenkant vlak onder het oppervlak. Let op: als de kluit boven het grondoppervlak uit komt kan deze uitdrogen.
  5. Rond de wortels druk je de aarde stevig aan zodat deze goed contact maken met de grond.
  6. Geef de plant veel water. Dit is om meerdere redenen belangrijk. Ten eerste zorgt het water ervoor dat de lucht tussen de aarde rond de wortels verdwijnt. Ten tweede kan de plant na zijn reis wel wat water gebruiken.

Let op: we raden aan om bomen alleen te verplanten als deze 5 jaar of korter op een plek hebben gestaan. Na 5 jaar zullen de wortels zichzelf flink hebben vastgezet in de grond, waardoor verplanten kan zorgen voor wortelschade die de boom misschien niet overleefd. Ook als de boom minder dan 5 jaar op een plek heeft gestaan kan de garantie niet gegeven worden dat deze het verplanten zal overleven. Dit is afhankelijk van het wortelen van de boom op de nieuwe plaats.

Recente posts