Hortensia in de spotlight

Hortensia in de spotlight

Tuinplanten |

Hortensia's maken je vrolijk!

De hortensia (Hydrangea) is een echte allrounder die past in elke tuin, op elk terras of balkon. Bij de voordeur of in de voortuin maak je al snel indruk met een paar rijkbloeiende hortensia’s. Buiten weelderige borders in de tuin, is de hortensia ook een uitstekende balkonplant. Lees verder voor leuke tips!

Klimhortensia

Een saaie schutting of muur in de tuin? Laat er dan een sierlijke klimhortensia (Hydrangea anomala sbsp. petiolaris) tegenaan groeien! De Klimhortensia is een van de weinigen die wel tegen vol zonlicht kan, maar geef hem dan wel extra water. Door de hechtwortels klimt deze klimheester tegen vrijwel alle oppervlakten. De klimhortensia heeft mooie grote bloemen die van mei tot en met juli uitbundig bloeien. Daarbij is hij winterhard en kun je de takken makkelijk terugsnoeien. Ondanks dat het in de naam zit, groeit deze klimhortensia ook prachtig als struik of bodembedekker. Kijk ook eens naar onze andere klimheesters.
 

De boeren-, Annabelle en pluimhortensia

Er zijn veel verschillende hortensiasoorten met bloemen in verschillende tinten wit, roze of blauw. De bekendste zijn de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla), de Annabelle hortensia (Hydrangea arborescens) en de pluimhortensia (Hydrangea panicalata). Door hun diversiteit passen deze sierheesters heel goed in verschillende stijlen van tuinen, terrassen en balkons, van klassiek tot modern.

Hortensia’s lenen zich perfect voor een ton-sur-ton. Wat dacht je van een mix van de witte boerenhortensia, pluimhortensia en de hortensia Annabelle bij elkaar in de border? Ook in een ruime bloembak of mand geeft deze hortensia mix een natuurlijke, luxueuze en moderne uitstraling.

Tip: hou je van kleur?
De diversiteit van kleuren maakt de hortensia ideaal voor een vrolijke, speelse en bonte kleurenmix. Zo combineer je bijvoorbeeld blauwe hortensia’s met roze en witte. Bekijk ook eens ons nieuwe aanbod van de kant-en-klare hortensia kleurenmix, zoals de ‘Three Sisters Blue’ of de ‘Three Sisters Pastell’. Een hele speciale hortensia uit ons assortiment is de ‘Magical 'Amethyst'’. Deze verandert uit zichzelf van kleur.

In de border of een balkon vol met hortensia’s in pot

Een bloeiende haag maak je natuurlijk met hortensia’s! Naast elkaar geplant, bieden de struiken privacy en zorgen ze voor diepte in de tuin. Ze komen goed uit tegen de gevel, een schutting of hek. Maar ook in een border zorgen de sierheesters voor een bloemenspektakel. Bekijk onze inspiratie voor tuinborders.

Ben je niet in het bezit van een tuin? Of wil je het terras gewoon eens flink in de bloemetjes zetten? De hortensia groeit ook perfect in een ruime buitenpot. Ideaal dus om je terras of balkon mee in te richten. In een bloempot hebben ze wel wat meer water nodig. Regelmatig gieten dus!

5 tips voor het planten, snoeien en verzorgen van hortensia’s

Met een beetje verzorging blijven hortensia’s het hele seizoen mooi. Tijdens de bloei veranderen hortensiabloemen langzaam van kleur. Van roze, blauw of wit tot bloemen in prachtige herfsttinten in het najaar. Hieronder vind je 5 tips om hortensia’s mooi te houden.

  1. Het planten van hortensia’s kan het hele jaar door. Zet ze op een schaduwrijke en matig warme plek in de tuin of pot met goed waterdoorlatende grond. Hortensia’s houden van water dus let op dat je ze zowel in de volle grond als in de pot genoeg water geeft. Vooral tijdens warme en droge periodes.
  2. Geef voor een mooie rijkbloeiende plant twee tot drie keer in het bloeiseizoen extra organische of universele meststoffen. Zo groeit de hortensia uit tot een gezonde plant met veel bloemen.
  3. Hortensia’s zijn goed winterhard. Dek bij strenge nachtvorst de planten in een pot eventueel af met een beschermhoes. De hoezen zijn water-, licht- en luchtdoorlatend waardoor de planten in goede conditie kunnen overwinteren.
  4. Het snoeien van hortensia’s stimuleert de bloei en zorgt ervoor dat de struik mooi en in goede conditie blijft. Lees Snoeien van hortensia's voor meer informatie.
  5. Kleurt jouw eens zo diepblauwe hortensia ineens roze? Dan komt dit doordat de grond niet zuur genoeg is. Hoe zuurder de grond, hoe blauwer de hortensia. Los dit eenvoudig op door hortensia’s in tuinturf te zetten, aangevuld met aluin of aluminiumsulfaat.

Wist je dat...

  1. Er bestaan ongeveer 70 tot 80 soorten hortensia’s.
  2. Hortensia’s trekken bijen en vlinders aan en de klimhortensia is een verleidelijke heester voor vogels om zich in te nestelen.
  3. Hortensia’s komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en Azië en werden op de eerste VOC-schepen meegenomen naar Europa.
  4. Tijdens ceremonies op Boeddha’s verjaardag, 8 april, drinkt men in Japan thee gemaakt van hortensia bladeren.
  5. Hortensia’s laten hun bladeren voor de winter vallen om zo de vorst door te komen. Zie je hortensia’s met knoppen en bladeren tijdens de vorst? Dan zijn dit genetisch gemanipuleerde hortensia’s.

Recente posts