Lupine: indrukwekkende trossen bloemen

Lupine: indrukwekkende trossen bloemen

Tuinplanten | 16 april 2021

Lupine is een geslacht van de vlinderbloemenfamilie. Het is één van de kleurigste borderplanten die er is. De bloemen variëren namelijk in kleur van helder (met een geel hartje) en alle denkbare combinaties in de kleuren blauw, paars, roze, geel, bruin en rood. De lupine bloeit van de maand mei tot in juli. De lange, volle bloemtrossen zorgen voor een opvallend kleureffect en zijn prachtig om mee te combineren!

Diverse soorten lupines

De lupinefamilie bestaat uit struiken, eenjarige en vaste planten. Allen hebben ze een sierlijk handvormig blad en vlinderbloemen in grote cilindrische trossen. De bekendste en sterkste winterharde lupine voor de siertuin, zijn de Russell-hybriden. Ze vormen mooie grote pollen met lichtgroen blad en bloeien van mei tot in juli. De hoogte van de lupine varieert van 75 - 100 cm. De indrukwekkende bloemtrossen worden tot wel 60 cm lang. Heb je een kleine tuin of wil je een combinatie willen maken met hoge soorten, dan zijn dwerglupines zeer geschikt om te planten. Dwerglupines worden ongeveer 40 cm hoog. Ze zijn echter even sterk als de grote variant en bloeien minstens zo indrukwekkend.

De wolf

De naam Lupine is afgeleid van het Latijnse ‘lupus', dat wolf betekent. De plant werd ook wel wolfsboon genoemd. Vroeger werden de bitter smakende, eiwitrijke zaden/bonen als voedsel voor de armen gezien. Kwekers produceerden ongeveer 75 jaar geleden de zoete lupineboon. Vanaf die tijd wordt deze eenjarige lupinesoort uitgebreid geteeld als veevoer, groenbemesting en grondverbetering én als voor koffie. Uit het zaad van de lupine wordt ook wel een tofu-achtig levensmiddel (ter vervanging van vlees) geproduceerd. Dit middel wordt in diverse landen, vooral door vegetariërs, zeer gewaardeerd.

Decoratieve borderplant

De vaste lupine is een belangrijke borderplant. Op de juiste standplaats zal deze plant uitgroeien tot een grote pol. De kleurige lupine is prachtig als solitair maar ook een dankbare combineerplant. Je kan hele speciale effecten bereiken met lupine wanneer je de bloemen met verschillende kleuren in een groepje plant. Probeer in de bloeitijd uit welke planten mooi bij de lupine kleuren. Dit kan je bijvoorbeeld doen door boeketten te maken, of door een geplukte bloem bij de lupine te houden. Je kan bijzondere combinaties maken met rozen, duizendblad, baardiris, papaver, sierui, zonnehoed en piramideklokjes!

De standplaats van de lupine

Lupines groeien graag in een lichtzure bodem met een losse structuur. De bodem moet goed gedraineerd zijn. Veel mesten is niet nodig. Wat standplaats betreft is de plant ook niet veeleisend, het mag in de volle zon zijn of in halfschaduw.

Recente artikelen

Winter checklist:  maak jouw tuin, (dak)terras of balkon winterklaar
De grote voordelen van planten in het najaar
Het verplanten van jouw tuinplanten

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

  1. België België
  2. Belgique Belgique
  3. Deutschland Deutschland
  4. France France
  5. Nederland Nederland
  6. Österreich Österreich
  7. Schweiz Schweiz
  8. Suisse Suisse
  9. United Kingdom United Kingdom