Schaduwminnende bodembedekkers

Schaduwminnende bodembedekkers

Tuinplanten | 10 maart 2021

Klimop (Hedera helix) wordt vaak gebruikt als bodembedekker op schaduwrijke plekken. Een andere bodembedekker is de rijkbloeiende rode muurpeper. Deze variëteit bloeit in de zomermaanden en is zeer geschikt onder bomen of struiken. Maar als je graag een geurende bodembedekker wilt, is het lelietje van dalen een echte aanrader!

Bloeiende bodembedekkers

Een apart gekleurd resultaat bereik je met de zeer makkelijke rode muurpeper (Sedum spurium ‘Schorbusser Blut'). Deze plant groeit in elke grondsoort en breidt zich daar uit tot een breed, vuurrood bloeiend tapijt. De 10 cm hoog wordende kruiper heeft paarsgetinte blaadjes. Hij bloeit in de zomermaanden met prachtige magentarode bloemen. Deze plant is uitermate geschikt onder bomen en struiken met wortels aan de oppervlakte. Door de rode muurpeper naast de decoratieve heester Berberis thunbergii Atropurpurea met de bronsrode bladeren te zetten, krijg je een ‘ton sur ton' effect.

Geurende bodembedekkers

Heerlijk geurend en verrassend zijn lelietjes van dalen (Convallaria majalis). Deze, in de vrije natuur beschermde plant, doet het uitstekend in humusrijke grond. Zolang de plant in de schaduw tot halfschaduw staat, zal zij zich uitbreiden tot een dicht, geurend tapijt. De plant wordt maximaal 20 cm hoog. En, als ze met rust gelaten wordt, kan ze tientallen jaren achtereen steeds weer bloeien. In mei verschijnen de slanke stengels met de glanzend witte klokjes. Deze steken mooi af tegen het matgroene blad. Tevens verspreiden de bloemen een heerlijke geur.

Aanbevelingen

 • Heel mooi, juist op een plekje in de schaduw, is de klimop ‘Goldheart'. Deze bonte klimop heeft bladeren met een helder geel hart dat in de schaduw mooi oplicht.
 • Heel verrassend is het als je kleine groepjes narcissen tussen de klimop laat verwilderen. De gele of witte bloemen steken juist in het voorjaar mooi af tegen het glanzend groene blad.
 • De pachisandra is een groenblijvend halfstruikje dat het uitstekend doet in droge schaduwrijke grond, zoals onder heesters en bomen. Het fraaie eivormig gezaagde blad is glanzend fris groen en heeft een leerachtige uitstraling. Vanaf april bloeien er kleine roomwitte tot roze bloempjes.

Recente artikelen

DIY: Leuke boeketten en bloemstukjes voor Moederdag
Top 10 Snelgroeiende tuinplanten
Op vakantie in jouw eigen Bohemian stijl tuin of balkon

Winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Subtotaal

Ik ga bestellen

Choose your country

 1. België België
 2. Belgique Belgique
 3. Ceska Republika Ceska Republika
 4. Deutschland Deutschland
 5. France France
 6. Italia Italia
 7. Magyarország Magyarország
 8. Nederland Nederland
 9. Österreich Österreich
 10. România România
 11. Schweiz Schweiz
 12. Suisse Suisse
 13. United Kingdom United Kingdom