De grote voordelen van planten in het najaar

De grote voordelen van planten in het najaar

Tuinplanten |

Zodra de zomer voorbij is en het weer kouder en regenachtiger wordt, denk je meestal niet direct aan tuinieren. Toch raden wij aan dit wel te doen! Planten in het najaar heeft namelijk veel voordelen voor de kwaliteit van de groei en bloei van jouw heesters, bomen, hagen en vaste planten. Hoe dit werkt en wat voor effect het heeft leggen we je graag uit, zodat ook jij dit najaar de tuin in gaat.

1.     Ruststand van planten zorgt voor de beste voorbereiding

Grotendeels van de planten beginnen pas te groeien in het voorjaar. Waarom is het dan toch aan te raden om deze alvast in het najaar te planten? Daar zijn goede redenen voor. In het najaar komen de sapstromen in de planten langzaam tot stilstand. Ze komen dan in een soort ruststand. Op dat moment kunnen ze makkelijk geplant of verplant worden.

2.     De beste grondcondities

Daarnaast is de grond in het begin van het najaar nog warm en blijft deze goed vochtig door de regenval. De wortels van heesters, vaste planten, bomen en hagen houden van een warmere en lichtvochtige grond. Zo kunnen ze zich al goed ontwikkelen voordat de winter er aan komt. Plant je deze planten pas in het voorjaar, dan moeten de wortels zich nog gaan ontwikkelen en zal de bloei later komen of minder sterk zijn. Nieuwe wortels hebben meer water nodig om zich te ontwikkelen. Dit krijgen ze voldoende in het najaar. In het voorjaar is de kans op uitdroging een stuk groter, vandaar dat geregeld water geven dan ook noodzakelijk is.

3.     Ontwikkeling wortels voor de winter

Tot slot, hebben de planten tijd om zich voor te bereiden op de koude wintermaanden. De wortels kunnen in de periode tot de winter aansterken en zullen zo beter de winter door komen.

Vergeet-me-nietje’: maak jouw tuin klaar voor het voorjaar

In het najaar is er een hoop te doen in de tuin. Zo mogen de eenjarige bloembollen van het afgelopen voorjaar en zomer de grond uit. Daarnaast is het ook de beste tijd om aan de slag te gaan met snoeien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan jouw vlinderstruik, rozenstruik of fruitbomen. Wanneer je welke heester het beste kunt snoeien, lees je hier. Zodra het snoeiwerk gedaan is, de eenjarige bollen uit de grond zijn gehaald en het tuinafval is opgeharkt, kunnen we beginnen met het aanplanten. Bereid eerst de grond goed voor, voordat je begint met planten. De meeste tuinplanten houden van een voedingsrijke bodem die goed doorlatend is. Maak de bodem goed los en mix deze met verse potgrond of organische meststoffen om het voedingsrijker te maken. Daarna kun je aan de slag en met de handen de aarde in! Wil je een andere plek voor je heesters, hagen en/of bomen? Dan is het najaar ook de beste tijd van het jaar om dit te doen. Lees meer over verplanten in ons artikel “word je eigen hovenier”. Deze planten vormen namelijk de groene basis van jouw tuin.

Wil jij daarnaast in het voorjaar direct kleur in de tuin? Dat komt goed uit, want het bollenplant seizoen start in het najaar. Plant jouw borders en bloempotten vol met jouw favoriete bloembollen. Weten hoe je bloembollen het beste kan planten? Lees dan het artikel “bloembollen planten, zo gepiept”. Denk er ook aan om bollen te combineren met vaste planten. Dit geeft een prachtig kleurrijk beeld in het voorjaar. Kies jij voor op pot gekweekte rozen of wil jij liever zelf hovenier spelen met onze kale wortels/wortelstokken? Deze vaste planten zien er nu nog uit als uitgedroogde wortels, maar deze komen in de lente nog sterker op en zullen nog mooier bloeien. Wil jij meer leren over deze zogeheten “bare rooted” planten? Lees dan dit artikel.

Kortom, ga dit najaar lekker de tuin in en maak alles klaar voor een zonnig voorjaar. Ben jij opzoek naar de mooiste bomen, hagen, heester en vaste planten? Kijk dan snel in onze webshop! Neem dan gelijk een kijkje bij onze bloembollen.

Bakker.com levert altijd kwaliteitsbollen met de grootste bolmaat. Dit zorgt voor grotere, sterkere bloemen die langer bloeien. Verder bevatten onze bollen het keurmerk van Stichting Kwaliteitskeurmerk Holland Selection. Hierdoor kunnen wij een 100% groei- en bloeigarantie geven.

Recente posts