Plan jouw tuin of balkon in zodat je in de zomer volop kunt gaan genieten

Plan jouw tuin of balkon in zodat je in de zomer volop kunt gaan genieten

Tuinplanten |

Het voorjaar is in aankomst! Het moment komt er dus weer aan dat we buiten aan de slag gaan. Balkon en tuinen worden weer ingericht om gedurende het voorjaar, zomer en zelfs de herfst kunnen genieten van de mooiste planten en bloemen. Het voorjaar is cruciaal voor planten van al dat groen en kleur en bepaal je hoe jouw tuin of balkon er in de zomer uit komt te zien. Zo moeten bijvoorbeeld dan de zomerbloeiers weer de grond in. Als je ons tuinklaar artikel hebt gelezen, weet je dat dit hét moment is om je voor te bereiden op het voorjaar. Is jouw tuin of balkon al helemaal klaar voor het plantseizoen? Dan is de volgende stap om een plan te maken wat je waar gaat planten. Heb jij hier hulp bij nodig? Geen probleem. Wij geven je tips voor jouw tuin- of balkon plan.

Stap 1: Bepaal de plek die je wilt beplanten

Groen en kleur voor buiten kun je op verschillende manieren inrichten. Of je nu een grote tuin hebt of juist een balkon op vier hoog in een stad, er zijn altijd wel mogelijkheden voor het inrichten van jouw buitenverblijf. Belangrijk hierbij is om een plan te maken waar je planten of bollen gaat planten, en hoeveel ruimte je hebt. Hieronder geven we groottes en mogelijkheden aan waar je rekening mee kunt houden.

 • Volledige: het aantal te gebruiken vierkante meters.
 • Dit geldt ook voor borders in de tuin.
 • Mogelijkheden en ruimte voor potten op het balkon, in de tuin of voortuin. Bij potten is het belangrijk om te kijken hoeveel liter er in een pot past. Daar kan je op afstemmen hoeveel bollen er in de pot geplant kunnen worden of hoe groot de plant maximaal kan zijn.
 • De hoogte in wanneer de oppervlakte minder groot is. Bijvoorbeeld met hang potten aan de balustrade.
 • Gezamenlijke bloemperken in een straat welke niet altijd door de gemeente worden onderhouden . Fleur deze bijvoorbeeld op met je eigen keuze aan bloembollen.

Het oppervlak dat je wil beplanten is erg belangrijk zodat je weet hoeveel bollen en planten je moet kopen. Naast bollen en vaste planten kan je ook natuurlijk een grasveld maken van jouw tuin. Wil je zelfs de schutting een kleurtje meegeven? Vervang deze dan door een mooie groene haag. De mogelijkheden zijn eindeloos. Of hang er bloembakken aan.

Stap 2: Stylist van jouw eigen tuin of balkon

Nadat je hebt besloten welke ruimtes je gaat beplanten, kan je de stap maken naar de stijl die het beste bij je past. Ga jij bijvoorbeeld voor een Mediterrane tuin met een exotische sfeer of juist een strakke Aziatische stijl? Houd jij van drukke kleuren of wat wil je meer rust uitstralen buiten? Dit zijn belangrijke beslissingen om te nemen. Heb jij jouw stijl bepaald? Dan kan je opzoek gaan naar de producten die daarbij passen. Naast stijl en kleur is het ook erg belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid licht die sommige planten nodig hebben. Woon jij op een plek waar de planten veel in de schaduw staan? Zoek dan naar planten of bollen die weinig zonlicht nodig hebben om te groeien.

Op zoek naar een stijl voor in je tuin? We hebben hier een aantal suggesties voor.

Weet je nog niet welke stijl bij je past of wil je toch iets anders? Dan hebben we nog een aantal suggesties voor je:

Heb je toch nog meer inspiratie nodig voor in de tuin? Lees dan ons tuinieren artikel. Verder hebben we artikelen om jouw voortuin, balkon of terras een groene twist te geven.

Stap 3: Welke tuingereedschappen heb je nodig?

Maak het jezelf makkelijk door het juiste tuingereedschap te gebruiken. We hebben een aantal aanraders voor je op een rij gezet zodat

 1. Wil je eenvoudig bloembollen planten? Dan is de Gardena bollenplanter dé uitkomst voor jou! Je legt de bollen in de bollenplanter en met de gemakkelijke diepte-aanduiding weet jij precies hoe die je de bollen moet planten. Zeker handig, aangezien bloembollen altijd in grotere hoeveelheden de grond in gaan.
 2. Vul daarna de gaten op met speciale bloembollen potgrond. Hier zit ongeveer 60 dagen aan voeding in voor de bollen. Door deze speciale potgrond zullen de bloemen uiteindelijk nog sterker worden.
 3. Wil jij toch liever zelf met je handen in de aarde? Dan maakt de handschep het planten van bloembollen en planten in ieder geval een stuk makkelijker.
 4. Wil jij jouw handen schoonhouden tijdens het planten? Dan zijn tuinhandschoenen wel zo makkelijk. Naast de hygiëne voordelen, maken de handschoenen je werk ook eenvoudiger door de anti-slip functie. Hierdoor glijden je tuingereedschappen niet weg.
 5. Het voorjaar is een belangrijke periode om een groot deel van de planten, bomen en struiken te snoeien. Haal nu een snoeischaar in huis om het jezelf gemakkelijk te maken. Bij ons vind je alles wat je nodig hebt voor het snoeien.
 6. Of heb je een automatische heggenschaar nodig omdat jouw haag te hoog wordt? Ook die bezorgen wij snel en gemakkelijk bij jou thuis
 7. Heb jij een balkon en geen tuin? Dan hebben we ook de perfecte balkon set met alle gereedschappen voor het voorjaar.

Stap 4: Wat dacht je van een vijver?

Een vijver in de tuin is ziet er heel mooi en vrolijk uit. Tijdens een warme zomer geeft het een afkoelend effect. Allerlei dieren trekken naar jouw tuin om een verfrissende slok water te nemen. Als jij een vijver in de tuin wilt is het belangrijk om deze mee te nemen in het tuinplan. De vijver kan zo groot en breed zijn als je zelf wilt. Ook is de diepte heel belangrijk om in kaart te brengen. Een visvijver moet bijvoorbeeld minimaal 80 centimeter diep zijn. Wil je een zwemvijver in de tuin? Dan is het handig om zelfs meer dan 1,5 meter de diepte in te gaan. Verder is het belangrijk om meerdere zones van verschillende dieptes te maken in de vijver. Dit heb je nodig om de juiste waterplanten een plekje te geven. Vijverplanten, en met namen zuurstofplanten, zijn namelijk essentieel in het voorkomen van algen. Hoe meer planten in de vijver, hoe lager de kans op algen. Wil je meer weten over het planten van deze vijverplanten? Lees dan ons volgende blog artikel over vijverplanten.

Tip: Heb jij geen ruime tuin maar wil je wel graag een vijver? Neem dan een kristalheldere terrasvijver! Deze leuke compacte vijvers maken een feestje van jouw tuin, balkon of terras.

Heb je nu een goed beeld van wat je wil gaan aanschaffen voor het voorjaar? Bestel jouw gewenste artikelen online. Wij zorgen dat alles bij jou thuis wordt afgeleverd zonder gedoe. Zo kan jij gelijk bij de eerste zonnestralen naar buiten om jouw tuin, balkon of terras klaar te maken voor deze zomer.

Recente posts